Landinformatie India

 

Algemene Informatie:

India , officieel de Republiek India , is een land in Zuid-Azië . Met 1.147.995.898  (2008) inwoners is het na China , het land met de meeste inwoners ter wereld.

India ligt op het Indisch Subcontinent en is voor het grootste deel een schiereiland , dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen . In het noorden grenst het land (van west naar oost) aan Pakistan , China ( Tibet ), Nepal , Bhutan , Myanmar en Bangladesh . Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Maldiven .

  • De hoofdstad is New Delhi , maar de grootste stad van het land is Mumbai
  • Regeringsvorm: Federale Republiek
  • Oppervlakte : 3.287.263 km²  (9.5% water)
  • Volkslied : Jana Gana Mana
  • Nationale feestdag : 26 januari - Dag van de republiek

top

Tijdsverschil:

De normale tijd in India loopt 5u30 voor op de Greenwich Mean Time (GMT) Daar wij een tijdsverschil van 1 u in de winter en 2 u in de zomer hebben met de GMT kennen we een tijdsverschil van 3u30 in de zomer en 4u30 in de winter. Dus als het bij ons middag is, is het in India 15u30 of 16u30.

Indien U de juiste tijd wil weten in India kan je ook terecht bij de World Time Server.

Munteenheid :

De roepie is de munteenheid van India . Eén roepie is honderd paise.

De volgende munten worden gebruikt: 10, 25 en 50 paise en 1, 2 en 5 roepie. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 roepie.

De naam roepie komt uit het Sanskriet Rupya, hetgeen zilver betekent. De eerste munten in India werden waarschijnlijk al in de 4e eeuw voor Chr. gebruikt, tijdens de heerschappij van het Mauryaanse Rijk . Ook munten uit de tijd van het Romeinse Rijk werden aangetroffen. Islamitische munten worden sinds de 8e eeuw gebruikt, hetgeen werd versterkt tijdens het ontstaan van de sultanaten. Voordat de Britten het land overnamen werden er meerdere munteenheden naast elkaar gebruikt. In 1835 werd onder de Britse bezetting de zilveren roepie ingevoerd. Vanaf 1862 werd de invloed van lokale munteenheden nog verder beperkt, hoewel nog tot 1950 verschillende prinselijke staten eigen munteenheden voerden. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid bleef de Indiase roepie bestaan.

Koers: de huidige koers van de roepia is 70 roepia's voor 1 Euro

Voor meer "up to date" informatie over de koersen ga naar: http://www.oanda.com/convert/classic

Euro's worden overal aanvaard.

Ook geld uit de muur is nu mogelijk met o.a. visakaart. Er staan ATM's (automated teller machines) in de verschillende grote en kleine steden.

top

Bevolking:

India is na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. Zuid-India wordt gedomineerd door de donkerkleurige Dravidiërs . In het noorden stamt de bevolking af van de lichter gekleurde Indo-Ariërs die later, ongeveer 3500 jaar geleden, gearriveerd zijn.
Er zijn veel personen uit India die ook in het Westen bekend zijn zoals de politicus Mahatma Gandhi . Omgekeerd zijn er ook veel westerlingen die van invloed zijn geweest op India.

Bij het begin van de 20e eeuw telde India 250 miljoen inwoners; dat aantal is nu verviervoudigd. Volgens de laatste volkstelling telde India 1.028.610.328 (2001) inwoners en volgens niet-officiële schattingen telt het land anno 2007 ongeveer tegen de 1.130.000.000 inwoners.

Klimaat:

India heeft door zijn grootte verscheidene klimaatzones , van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt ook gekenmerkt door een moessonklimaat en kent 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. De stad Delhi heeft een regenval van ongeveer 640 mm per jaar. De zuidwestelijke kust en het noordoosten van het land kennen veel meer regenval. In Darjeeling in het noordoosten tegen Nepal kan de regenval oplopen tot 3040 mm. Dit in tegenstelling tot de Thar-woestijn in het noordwesten waar de neerslag niet hoger is dan 50 mm. Het centrale Deccan-plateau is relatief droog.

top

Vervoer:

Spoorwegen

De trein is het meest gebruikte transportmiddel voor de lange afstand en wordt verzorgd door de Indian Railways . De spoorwegen vormen een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur.

Vliegverkeer

In verband met een groeiende middenklasse groeit het vliegverkeer in India.

De vier grootste luchtvaartmaatschappijen waren anno 2008 Air India , Jet Airways , Kingfisher Airlines en Air Deccan .

Wegennet

India heeft een netwerk van nationale snelwegen, die alle belangrijke steden en staatshoofdsteden met elkaar verbindt. In 2005 had India totaal 65.569 km aan snelweg , waarvan 4.885 km geclassificeerd wordt als expresweg . De meeste snelwegen hebben twee rijstroken, terwijl in de meer ontwikkelde gebieden ze vier rijstroken hebben. Nabij grote steden kunnen de snelwegen ook acht rijstroken hebben.

De snelwegen zijn de economische ruggengraat van India. De snelwegen zorgen voor veel ontwikkeling en vele steden langs de belangrijkste snelwegen hebben een economische impuls gekregen.

In India rijdt men links .

De vraag naar auto's is een van de hoogste ter wereld.

top

Religie

India is de bakermat van verschillende religies , waaronder het Hindoeïsme , Boeddhisme en het Sikhisme . Ook de Islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis en India hoort, samen met Indonesië en Pakistan tot de top drie van landen met het grootste aantal moslims. India kent geen staatsgodsdienst en is officieel een seculier land .

Aantal aanhangers van religies volgens de laatste census van 2001:

Religie Aantal % Top 3 staten e.d. (%)
Hindoeïsme 827.578.868
80,5%
Himachal Pradesh , Chhattisgarh , Orissa
Islam 138.188.240 13,4% Laccadiven , Jammu en Kasjmir , Assam
Christendom 24.080.016 2,3% Nagaland , Mizoram , Meghalaya
Sikhisme 19.215.730 1,9% Punjab , Chandigarh , Haryana
Boeddhisme 7.955.207 0,8% Sikkim , Arunachal Pradesh , Mizoram
Jaïnisme 4.225.053 0,4% Maharashtra , Delhi , Rajasthan
Overige religies 6.639.626 0,6% Arunachal Pradesh , Jharkhand , Meghalaya

Onder de overige religies vallen onder andere aanhangers van het Zoroastrisme , het Bahaï-geloof en het Jodendom Er wordt geschat dat er nog ongeveer vijfduizend joden in India wonen, de meeste in en rond Mumbai .

top

Taal :

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de primaire officiële taal, die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels wordt door de federale overheid gebruikt om met staten waar het Hindi niet de officiële taal is te communiceren en is populair in het zakenleven, in regeringszaken en in niet-Hindi sprekende staten. Daarnaast heeft India nog 21 andere officiële talen op zijn grondgebied ingesteld. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld. Tot slot zijn er nog 392 (2005) andere levende talen.

Apotheken

Medicijnen zijn in India zonder voorschrift te verkrijgen. Ze zijn goedkoper dan in het westen. Maar we raden de reizigers toch aan de meest noodzakelijke medicijnen zelf mee te brengen.

top

Fotograferen - Video

Fotograferen en filmen is op de meeste plaatsen toegestaan, behalve bij militaire installaties, luchthavens en bepaalde heiligdommen. Het is natuurlijk altijd aangeraden de toestemming te vragen van de mensen die soms zullen weigeren om godsdienstige redenen.

Electriciteit

De netspanning bedraagt 220 Volt. De elektriciteitsvoorziening wordt op regelmatige tijdstippen onderbroken om energie te sparen. De stopkontakten wijken enigzinds af van de Europese zodat vaak een adaptor noodzakelijk is.

Visum

Iedere bezoeker aan India heeft een visum nodig. Reizigers die via Delhi naar Kathmandu vliegen hebben een transit visum nodig. Wie meer wil weten over de formalteiten gaat best naar de webstek van de Indische Ambassade in Brussel.

top

Alcohol

Alcohol is verkrijgbaar in de meeeste restaurants, cafees en hotels toch zijn er in India een aantal wat ze noemen "Dry days" . Op deze dagen worden er nergens alcoholische dranken geserveerd. De dagen liggen niet vast.

In de staat Mizoran is alcohol sowieso verboden en is er natuurlijk een bloeiende zwarte markt.

Kranten

India heeft meer dan 300 kranten wil U hier meer over weten ga dan naar: " Indische kranten".

Ziekenkuizen

India heeft een aantal zeer goede ziekenhuizen. De plaatselijke organisator zal U bijstaan ingeval er medische problemen tijdens Uw reis moesten opduiken.

Telecommunicatie

India heeft een uitgebreid telefoonnetwerk. Het landnummer is +911.

Bijna ieder stad en dorp is te bereiken via GSM waardoor India binnen afzienbare tijd het grootste aantal mobiele telefoongebruikers ter wereld zal hebben. De belangrijkste netwerken zijn Air Tel, Aircel, BPL Mobile en Hutchison

top