Nepal
land van goden en bergen
Algemene Informatie:
Ligging: begrensd door India in het westen en zuiden en China in het noorden ligt het koninkrijk Nepal aan de voet van de Himalaya op ongeveer dezelfde breedte als Florida en de Canarisehe Eilanden. Geografisch strekt het land zich uit tussen 26° 22' en 30° 27'NB en tussen 80°4' en 88°12' OL .
Oppervlakte: 147.000 vierkante Km, Afstanden: +/- 800 bij 190 Km
Bevolking: bij de laatste telling die gebeurde in 1987 bedroeg het aantal inwoners 17,6 miljoen ( aangroei van 2,7%) Administratieve indeling: het land is ingedeeld in 14 regio's, 14 zones en 75 districten.
Religie: hindoes 89,5% - Boeddhisten 8% - Moslims 2% christenen minder dan 1%
Klimaat en reisperiode:
Nepal ligt op ongeveer dezelfde breedte als Florida. Door deze breedteligging heeft Nepal over het algemeen een prettig klimaat met zelfs op grotere hoogte nog aangename temperaturen. De breedteligging verklaart ook waarom in Nepal de boom- en sneeuwgrens zo hoog liggen.
Het klimaat in de Terai en de Churia is (sub)tropisch. De zomers zijn er heet en vochtig; de temper gradentuur kan er oplopen tot 40 graden C. De winters zijn zacht en droog met een minimum van ongeveer 10 graden C en een gemiddelde van 17 graden C.
In de bergen en valleien van de Mahabharat Lekh en de Voorhimalaya heerst een gematigd klimaat. De gradenwarme zomers worden afgewisseld door koele winters. De gemiddelde temperatuur in de vallei van Kathmandu varieert van 10 graden C in januari tot 25 graden à 30 graden in juli. In de winter kan het 's nachts flink koud worden, hoewel het in de regel niet vriest. Overdag loopt het kwik weer op tot circa 18 graden C. Pokhara ligt bijna 500 m lager dan Kathmandu en is daardoor iets warmer. In de winter wordt het overdag ongeveer 21 graden C. maar 's zomers geeft de thermometer waarden tot 35 graden C aan.
In de hoge Himalaya in het noorden heerst boven de 4200 m een alpien klimaat. In de korte, koele zomers wordt het niet warmer dan 10 graden C en in de lange. strenge winters vriest het voortdurend. Boven de 4.000 m blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en is het landschap met sneeuw en ijs bedekt.
De regentijd duurt van juni tot en met september. De zuidoostmoesson zorgt in deze periode voor hevige stortregens. De neerslag is vooral overvloedig in de Terai, waar jaarlijks tussen de 2000 en de 3000 mm regen valt. De invloed van de moesson is een stuk minder in de centrale zone, met een jaarlijkse neerslag van 1.500 mm. De verschillen zijn echter groot: zo ontvangt Pokhara, dat aan de voet van de Annapurna ligt, door stijgingsregens meer dan twee keer zoveel neerslag als de vallei van Kathmandu. Het droogst zijn het westen en het noorden van Nepal.
Hoewel Nepal het hele jaar door bezocht kan worden is de beste reistijd de periode oktober-mei.
De maanden oktober en november gelden als hoogseizoen. De moesson regens zijn dan verdwenen, het weer is helder en het zicht op de toppen van de Himalaya is onge‘venaard. Dit is ook een goede tijd om een trektocht in de bergen te maken. Belangrijkste nadeel van deze periode is de drukte.
Ook december en januari zijn goede maanden voor een bezoek. Het weer is nog steeds helder, maar er moet 's nachts wel met flinke kou rekening worden gehouden. Door sneeuwval zijn veel passen gesloten en is een trektocht op grotere hoogte niet mogelijk.
Het voorjaar, van februari tot en met april, is een van de mooiste periodes voor een reis naar Nepal. Het weer is dan prima, al kan het in het begin van februari nog erg fris zijn. Na half maart zorgt de toenemende warmte voor een stoffige atmosfeer, waardoor het zicht op de bergen wordt verminderd. Grootste charme in deze periode zijn de bloeiende rododendronbossen. Met de besneeuwde toppen van de Himalaya op de achtergrond vormen ze een beeld van ongekende schoonheid.
Mei is warm en op lagere hoogte onttrekken stofwolken de bergen aan het oog. Alle passen zijn nu echter begaanbaar waardoor deze maand uiter mate geschikt is voor een trektocht hoog in de bergen.
De regentijd, van juni tot en met september, geldt als een minder goede tijd voor een bezoek aan het land, De wegen zijn vaak onbegaanbaar door landverschuivingen en de hevige regenval heeft de paden in de bergen in gladde pistes veranderd, waardoor de meeste trektochten niet door kunnen gaan. Toch behoort een bezoek aan Nepal in deze periode zeker tot de mogelijkheden. De regenval is hevig, maar de neerslag valt vaak 's nachts en het regent zelden de hele dag. En in de vallei van Kathmandu is het aantal zonne-uren tijdens de regentijd nog altijd groot. Wie in deze periode toch op trektocht wil, kan terecht in de Langtang vallei, ten noorden van Kathmandu of in Opper-Mustang.
Zowel Yahoo , CNN als BBC geven de weersvoorspelling en de waarnemingen voor de Katmandu vallei.
Visum
Buitenlandse toeristen kunnen in totaal drie maanden per jaar in Nepal verblijven. Het visum kan bij de grens of op de luchthaven verkregen worden. Om echter geen tijd te verspillen is het eenvoudiger Uw visum reeds van voor Uw vertrek aan te schaffen bij de Nepalese Ambassade in Brussel.
Brugmannlaan 220, 1050 Brussel
Tel: 0032 2 346 26 58
Email: eonbrussels@mofa.gov.np
Visum aanvraagformulier Nepal :
Bezoekers die een toeristenvisum voor Nepal willen aanvragen, moeten een online visumaanvraagformulier invullen dat beschikbaar is op het volgende portaal:
https://nepaliport.immigration.gov.np/onlinevisa-mission/application
Alle in te vullen persoonlijke gegevens en de vereiste documenten die moeten worden ingediend voor het visum worden duidelijk aangegeven in het bovengenoemde portaal.
Aan het einde van het online aanvraagproces wordt een bevestigingsbrief gegenereerd.
Vereiste documenten voor paspoorthouders:
Origineel paspoort met een geldigheidsduur van minimaal 6 maanden na terugkeer.
Eén recente pasfoto
Een bevestigingsbrief gegenereerd vanuit het online visumaanvraagportaal
Tarieven Visum
Meerdere bezoeken ( geldig 15 dagen ): 30 Euro
Meerdere bezoeken ( geldig 30 dagen ):50 Euro
Meerdere bezoeken ( geldig 90 dagen ): 115 Euro
Vervoer
Bussen: de meeste bussen in Kathmandu zijn overvol en daarom ook niet zo geschikt voor toeristen. De bussen naar de verschillende regio's vertrekken vanaf het Central Bus Station, tegenover Tundhikel bij de Exhibition Road. Ook bij het Central Post office vertrekken bussen met verre bestemmingen, waaronder veel bussen die toeristen naar Pokhara vervoeren.
Taxi's: behalve taxi's en kleine busjes. Gewone taxi's hebben een meter maar meer en meer weigeren de taxichauffeurs hun meter in te schakelen. De prijs moet dan afgesproken worden. 's Nachts en bij regenweer durven de chauffeurs een fikse toeslag eisen op de meterprijs. Taxi's, auto's, motors en fietsen kunnen ook gehuurd worden voor een halve of ganse dag via ons agentschap.
Sinds enkele tijd is er er bedrijf waar U via hun app verschillende vervoermiddelen kan reserveren, U moet wel een Nepalese simkaart hebben.
Opgelet voor de heilige koeien, een ongeluk met deze heilige dieren kan U 12 jaar gevangenis kosten.
Riksja's (driewieler met twee zitplaatsen): prijs vooraf te bespreken.
Fietsen en motorfietsen: te huren in de omgeving van het hotel of in het centrum van Kathmandu.
Huurprijs fietsen: 30 à 40 roepia's per dag.
Huurprijs motors: 300 à 350 roepia's per dag. Dit zijn richtprijzen, maak duidelijke afspraken voor U vertrekt.
Vliegtuigen: buiten de nationale maatschappij bestaan er in Nepal verschillende privé maatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen. Zij brengen, met hun kleine maar stevige toestellen, de toeristen naar de meest afgelegen uithoeken van Nepal
Mountain flights: wie er tegenop ziet de bergen in te trekken kan vanuit een rustige vliegtuigzetel genieten van het uitzonderlijke berglanschap. De vlucht duurt +/- 1 uur en de prijs ligt rond de 200 Euro..
Helikopters: bij ziekte of ongeval kan via de dichtstbijzijnde radio, telegraaf of telefoon een helikopter worden opgeroepen. Dit kan gebeuren via uw ambassade of trekkingsagentschap. Denk eraan dat de helikopter niet vliegt voor er iemand een borgsom heeft betaald. Naargelang het type kost een helikopter 600 à 1.700 Euro per uur.l
Permits - Toegangsprijzen
Permits:
Wanneer men de bergen intrekt of op een vlot de rivieren wil afvaren, heeft men een "rafting permit" en voor sommige gebieden een trekking permit nodig. Ook voor iedere beklimming heeft men een "climbing permit" nodig.
Het trekkingagentschap brengt deze administratieve en soms tijdrovende klus in orde.
Voor de prijzen ga naar "Trekking Permit"
Voor overzicht toegansprijzen bezienswaardigheden klik op: Entry Fees to Heritage Sites, Museums and Others
Alcohol
Er bestaat in Nepal sterke drank van goede kwaliteit. Meest bekend zijn de rode Khukrirum en wodka van de branderijen in Kathmandu evenals de vruchtenbranderijen uit Marpha en Tukche. Ook verschillende biersoorten zijn verkrijgbaar in flessen van 635 cc.
Apotheken
Medicijnen zijn in Nepal zonder recept te verkrijgen. Ze zijn goedkoper dan in het westen. Maar we raden de reizigers toch aan de meest noodzakelijke medicijnen zelf mee te brengen.
Boekhandels
De boekenwinkels in Kathmandu hebben een enorm aanbod aan vooral Engelstalige literatuur. Meestal liggen de prijzen veel lager dan in het buitenland. De voornaamste zijn Ratna Book Distributors in Baghbazar, Educational Enterprises schuin tegenover Bir Hospital, Himalayan Book Sellers bij de clock tower en Pilgrims Book House in Thamel.
Kranten - tijdschriften - radio
Zowel een aantal kranten als tijdschriften kunnen via het internet geraadpleegd worden. Ook de Nepalese radio is via het internet te beluisteren. Via de webstek van de Nepalese televisie hebt U een overzicht van de programma's.
Souvenirs
De belangrijkste kunstvoorwerpen zijn:
Thanka's: religieuze schilderwerken op doek. Zij zijn meestal kopie‘n van bestaande kunstwerken die men in de musea kan terugvinden. Bronzen gietwerk: ook deze prachtige beelden zijn van religieuze aard.
Houtsnijwerk: vooral Bhaktapur is gekend voor zijn prachtig houtsnijwerk.
Tapijten: zij zijn wellicht het meest gekende exportprodukt van Nepal, al noemt men het meestal Tibetaanse tapijten. Zij werden oorspronkelijk gemaakt door Tibetaanse vluchtelingen, maar meer en meer worden Nepalese werkkrachten ingeschakeld in dit arbeidsintensief werk. De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van de wol, het aantal knopen en de degelijkheid van de afwerking.
Textiel: verder vindt men er allerlei wollen dekens, mutsen, handschoenen enz.. Veelkleurige T-shirts zijn ook erg in smaak. Handige borduurders kunnen in een mum van tijd Uw wensen in vervulling brengen.
Fotograferen - Video
Fotografie: fotograferen is op de meeste plaatsen toegestaan, behalve bij militaire installaties en bepaalde heiligdommen. Het is natuurlijk altijd aangeraden de toestemming te vragen van de Nepalezen die soms zullen weigeren om godsdienstige redenen.
Video: er bestaat in Nepal een regeling die bepaald dat wanneer men een documentaire film maakt met de bedoeling deze te commercialiseren men een taks moet betalen. Deze gaat van 1.000 tot 2.000 US$ wat niet betaalbaar is voor de modale filmer. Oneerlijke politiemensen en militairen misbruiken deze wetgeving om bij controleposten de toeristen geld afhandig te maken.
Electriciteit
De netspanning bedraagt 220 Volt. Daar de produktiecapaciteit van de waterkrachtcentrales het verbruik niet volledig dekt, wordt vooral gedurende het droge seizoen de de elektriciteitsvoorziening op regelmatige tijdstipen onderbroken om energie te sparen. De stopkontakten wijken enigzinds af van de Europese zodat vaak een adaptor noodzakelijk is.
Maten en gewichten
Nepal kent het metrisch systeem, maar buiten de grote steden wordt nog altijd met de traditionele eenheden gerekend. Zilver en goud wordt per gewicht verkocht met als eenheid de "tola". Wat overeenkomt met 11,5 gram. De waarde van edelstenen wordt zoals bij ons berekend in karaat. Eén karaat komt overeen met 0,2 gram.
Ziekenhuizen
In Nepal heeft men staats- en privé-ziekenhuizen. Deze laatste zijn veelal in buitenlandse handen. Bij problemen kan U best raad vragen in ons bureau.
Telecommunicatie
Sinds ALCATEL Antwerpen het Nepalese telefoonnet met de allermodernste telefooncentrales heeft uitgerust, is een telefoontje met Nepal geen enkel probleem meer. Let echter wel op de tijd. Ons kantoor in Kathmandu is bereikbaar per telefoon fax en E-mail.
Tijdsverschil
De normale tijd in Nepal loopt 5u45 voor op de Greenwich Mean Time (GMT) Daar wij een tijdsverschil van 1 u in de winter en 2 u in de zomer hebben met de GMT kennen we een tijdsverschil van 3u45 in de zomer en 4u45 in de winter. Dus als het bij ons middag is, is het in Nepal 15u45 of 16u45.
Indien U de juiste tijd wil weten in Nepal kan je ook terecht bij de World Time Server.
Douane
Zoals het meestal internationaal gebruikelijk is mag men geen drugs, wapens en zendapparatuur in- of uitvoeren. Ook de invoer van alcohol en sigaretten is aan beperkingen onderworpen. Het nummer van dure film- en videocamera's moet in het paspoort worden geschreven en bij vertrek weer worden getoond. Kunststukken van ouder dan 100 jaar mogen niet uitgevoerd worden. Hebt U twijfels, raadpleeg het Archeological Department - Ram Shah Path.
Munt
De officiële munt is de Roepia. Een roepia is ingedeeld in 100 paisa's. De meest voorkomende muntstukken zijn 5, 10, 25 en 50 paisa Bankbriefjes heb je van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 roepia's. Beperk je bij het omwisselen tot briefjes van maximum 100 roepia's. Voorzie je vooral van bankbriefjes van 1, 2, 5, 10, 20, en 50 roepia's. Vergeet niet dat de mensen dikwijls geen wisselgeld genoeg hebben om op grote waarden terug te geven.
Koers: de huidige koers van de roepia is 146 roepia's voor 1 Euro
Voor meer "up to date" informatie over de koersen ga naar: http://www.oanda.com/convert/classic
Euro's worden overal aanvaard.
Ook geld uit de muur is nu mogelijk met een visakaart. Er staan ATM's (automated teller machines) in de binnenkoer van het Kathmandu Guesthouse en naast het kantoor van de Standard Chatered bank (Kantipath).