Zanzibar

Zanzibar - Unguja


Zanzibars kleurrijke geschiedenis is een saga van reizigers, koopmannen, overvallers en kolonisators. Het eiland werd bezocht en bezet door Summieten, Assyriers, Egyptenaren, Pheniciers, Indiers, Chinezen, Maleisi‘rs, Perzen, Portugezen, Arabieren, Nederlanders en Engelsen, iedereen liet er een stukje van zijn cultuur achter.


De Bantoes van het vasteland waren de eerste bewoners van het eiland maar rond 700 na Christus landen de Perzische en Arabische handelaars op de stranden van het kruideneiland. Het was de versmelting van deze Arabische handelaars en de oorspronkelijke Bantoebevolking die een nieuwe taal en een nieuw volk, de Kiswahili (Swahili) deden ontstaan.


Vanaf het begin van de 16 de eeuw en dat gedurende 200 jaar waren het de Portugese invallers die de plak zwaaiden over dit deel van de Oost-Afrikaanse kust. In 1652 vielen de Arabieren komende uit het Sultanaat Oman Zanzibar binnen, hiermee kwam een einde aan de Portugese heerschappij.


Sultan Sayyid Said besliste in 1840 om de hoofdstad van Oman (Muscat) definitief te verhuizen naar Zanzibar om de bloeiende slavenhandel te exploiteren. Met de macht en de rijkdom groeide ook de bevolking aan. Het was David Livingstone die bij de Britse regering heftig protesteerde tegen de onmenselijke slavenhandel. Dit protest leidde in 1873 tot een aanval van de Britse Marine die de Sultan buiten de wet stelde en de slavenhandel verbood.


Zanzibar werd in 1890 een Brits protectoraat. In 1913 kwam Zanzibar volledig in Britse handen. De onafhankelijkheid werd uitgeroepen door Sultan Jamshid bin Abdulla in december 1963. Het duurde echter niet lang want in 1964 vormde Zanzibar en Tangayika samen de Verenigde Republiek van Tanzania.


Zanzibar is een koraaleiland gelegen op een 40-tal kilometers van het vasteland tegenover de stad Bagamoya. Het eiland heeft een lengte van 110 Km en een breedte van 40 Km op zijn breedste punt. Vele kleine bergketens worden gescheiden door smalle vruchtbare valleien waar op kleinschalige manier aan landbouw word gedaan. De belangrijkste vruchten zijn rijst, maniok, mangos, bananen en papayas.


Zoals op het vasteland zijn er lange regenperiodes tussen de maanden maart en mei en korte regenperiodes tussen oktober en december. Zanzibar heeft een stabiele gemiddelde temperatuur gelegen tussen 24°C en 29°C.


De meeste Zanzibaren zijn Sumiet Moslims, de Christenen maken maar 1% van de bevolking uit. Er is ook een kleine Hindoe-gemeenschap.


Het eiland is een van de meest uitgelezen gebieden ter wereld voor snorkelaars en diepzeeduikers van alle niveaus. Ook vissers kunnen hier aan hun trekken komen.


Zanzibar stad ligt aan de westkant van het eiland en meestal de eerste halte voor de toeristen. De bekenste deel van de stad heet Stone Town, deze week is langs drie zijden omringd door de zee.


Al draagt Zanzibar al jaren de naam van Specerijen Eiland toch is de productie de laatste jaren afgenomen. Toch is het nog altijd mogelijk een specerijen toer te maken waar de plaatselijke gids je laat kennis maken met de belangrijkste specerijen zoals: kruidnagel, zwarte peper, cardamom, kaneel, broodvrucht, jackfruit, muskaatnoot; vanille en citroengras.


Verbijf in Zanzibar kan gekoppeld worden met de beklimming van de Kilimanjaro en/of een safari