lhasa-klooster ganden-klooster samye

Kathmandu (Nepal) - Lhasa (China-Tibet)


Trektocht klooster Ganden naar klooster Samye



Inleiding


Het eerste gedeelte van onze reis brengt ons van Kathmandu naar Lhasa. De weg naar de Chinese (Tibetaanse) grens voert ons door een prachtig groen landschap waar een afwisseling van graanvelden en rijstterrassen met in de achtergrond de Himalaya-reuzen zorgen voor een prachtig decor. Deze door de Chinezen aangelegde weg is echter regelmatig weggespoeld door de hevige moessonregens die niets ontzien. Eens over de Friendship Bridge (Kodari), die de grens vormt tussen Nepal en China, gaat het stijl omhoog om na twee dagen reeds over een pas (Lalung La) te rijden van 5.050m. Het is dus zeer belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele symptomen van hoogteziekte. Onze eerste kampplaats wordt Tingri, van hieruit heeft men een prachtig zicht op de achterzijde van de Himalaya-reuzen. Na Tingri overnachten we in Shigatse en Gyangtse, na Lhasa de belangrijkste Tibetaanse steden. Voor we in Lhasa aankomen moeten we voorbij Yamdrok Tso, wondermooi meer gelegen op 4.482m. Nadat we de Yarlung Tsangpo zijn overgestoken ligt Lhasa, het Mekka van het Boeddhisme en hoofdstad van Tibet voor ons. Na een bezoek aan Lhasa starten we met het tweede gedeelte van onze reis: een voettocht van het klooster van Ganden naar het klooster van Samye. Deze tocht gaat dwars door een erg desolaat maar indrukwekkend landschap met enkele kleine nederzettingen en nomadenkampen. Na de voettocht brengt een bus ons van Samye via Tsedang terug naar Lhasa om de volgende dag met het vliegtuig terug te keren naar Kathmandu.



Vluchten:


De vlucht Brussel Nationaal-Kathmandu gebeurd met Qatar Airways, Etihad Airlines of Turkish Airways. De verbinding Lhasa - Kathmandu met Air China.


Trekking


Gans de reis wordt de groep begeleid door de Sherpa's van Green Lotus Trekking. Het kampeermateriaal en de slaapzakken wordt ter beschikking gesteld door Green Lotus Trekking.



Moeilijkheidsgraad:    Zie ook info moeilijkheidsgraad  :





Gedrag - vertragingen


Door de aard van de reis vragen we aan de deelnemers een soepele en correcte opstelling ten opzichte van hun reisgenoten en de mensen die de diensten verzorgen (Sherpa's, gidsen, chauffeurs, douane, luchtvaartpersoneel enz.). Grondverschuivingen kunnen het reisschema in de war sturen daar ook vragen we de deelnmers begrip op te brengen voor de situatie.


Dag tot dag beschrijving


Dag 01: Brussel - Doha of andere tussenstop


Samenkomst op de luchthaven van Zaventem. Vlucht naar Doha of andere tussenstop


Dag 02: Vlucht Doha-Kathmandu


Vervolg van de vlucht. In de late namiddag aankomst in Kathmandu, welkomstritueel en transfer naar het hotel. Overnachting in het driesterrenhotel op basis van twee persoonskamer met ontbijt. (Hotel Nirvana Garden - Hotel Marsyangdi - Hotel Manang)


Dag 03: Kathmandu (1.400m) - Kodari (Friendship Bridge - 1.770m) - Zhangmu (2.300m)


Vertrek met de bus naar de Chinese grens. De weg, die door de Chinezen werd aangelegd, baant zich een weg door de goudkleurige graanvelden en rijstterrassen. De besneeuwde bergreuzen vormen hierbij een prachtige achtergrond. Eens aangekomen bij de Friendship Bridge steken we de brug te voet over. Na de pascontrole door de Chinese politie gaat het even te voet verder tot bij onze bus of terreinwagen. Onze uitrusting wordt op een vrachtwagen geladen.Hier maken we ook kennis met onze chauffeurs en onze Tibetaanse gids die ons de ganse reis zal begeleiden. We overnachten in het Zhangmu hotel op basis van tweepersoonskamer. Rechtover het hotel is een Nepalees restaurant waar men terecht kan voor het avondmaal en ontbijt.


Dag 04: Zhangmu (2.300m) - Nyalam (3.750m) - Lalung pas (5.050m) - Tingri (4.342m)


Na Zhangmu stijgen we zeer snel richting Nyalam een klein stadje volop in opbouw. Onderweg wordt er een mooi plaatsje opgezocht om te lunchen. Na Nyalam stijgen we al snel boven de boomgrens. Tegen de middag steken we de Lalung pas over maar maken wel een halte om een aantal prachtige foto's te maken van de vele gebedsvlaggen en de witbesneeuwde bergtoppen rondom ons.


Van de pas dalen we nu af naar Tingri waar we voor de eerste keer onze tenten gaan opslaan. Onze koks zorgen voor een lekker avondmaal. Van de kampplaats heeft men bij helder weer een prachtig zicht op de Everest, Makalu e.a.bergreuzen.


Dag 05: Tingri (4.342m) - Lhakpa pas (5.220m) - Shigatse (3.680m)


Voor we Tingri verlaten is het de moeite waard een kijkje te gaan nemen bij de verschillende Tibetaanse nomaden die rond de nederzetting hun tenten hebben opgeslagen. Van hieruit was er vroeger een drukke karavaanroute met Nepal. Nu nog trekken Tibetanen naar Nepal om hun geslachte schapen en geiten te verkopen.


Van Tingri gaat het vandaag over onze hoogste top van onze reis, de Lhakpa pas (5.220m). Het kan bitter koud zijn bij deze pasovergang die versiert is met vele kleurijke gebedsvlaggen. Ne een korte pauze op de pas dalen we af richting Shigatse. Shigatse is de tweede grootste stad van Tibet. Bij onze aankomst of voor ons vertrek 's anderdaags brengen we zeker een bezoek aan het Tashilumpo klooster, de residentie van de Panchen Lama. Dit klooster is één van de zes grootste van de Gelukpa sekte en werd opgericht door de de eerste Dalai Lama in de 15de eeuw.


Indien er kamers vrij zijn overnachten we in het Shigatse Shandong Mansion, een viersterrenhotel op basis van dubbelkamer met ontbijt. Het gebeurd echter dat wegens een plaatselijk feest de Chinese ambtenaren het hotel opeisen en dan zijn we verplicht op een andere plaats te overnachten. Dit zijn zaken waar we geen vat op hebben.


Dag 06: Shigatse (3.680m) - Gyangtse (3.990m)


Een relatief korte rit brengt ons naar Gyangtse (3.990m). De belangrijkste bezienswaardigheden van deze plaats zijn het Pelkhor Choede en de Gyangtse Dzong (Dzong = versterkt klooster). Het Pelkhor Choede complex werd opgericht in de 15de eeuw door de Koning van Gyangtse, het bestaat uit twee tempels maar is vooral bekend voor zijn 37 meter hoge en 8 verdiepen tellende stupa die hiermee de grootste is van Tibet. Dit klooster behoort aan geen enkele welbepaalde sekte. De stevige oude burcht werd sinds de 14de eeuw bewoond door de koningen van Gyangtse. In 1903 vielen de Britten Tibet binnen en hadden ernorm veel moeite om de burcht in te nemen. Overnachting in Gyantse of Utse hotel en dit op basis van dubbelkamer met ontbijt.


Dag 07: Gyangtse (3.990m) - Lhasa (3.600m)


Het word vandaag een erg lange dag met heel wat natuurschoon. Het eerste hoogtepunt van de dag is het oversteken van de Karo-La (5.010m), deze pas is zoals de vorigen versiert met ontelbare kleurijke gebedsvlaggen. Na de pas dalen we langzaam of naar het Yamdrok Tso (Tso = meer). Dit prachtige Turkoois gekleurd meer ligt op 4.482 m en heeft een oppervlakte van 638 vierkante kilometer. Het is één van de vier grootste van Tibet en zou de ziel van Tibet bewaren. Na het meer klimmen we weer richting Kamba La die met zijn 4.794m de laatste pas is op ons traject Kathmandu - Lhasa. Een 60-tal km voor Lhasa moeten we nog de Yarlung Tsangpo of Brahmaputra oversteken. Deze brede brug wordt nog tot vandaag bewaakt door het Chinese leger. Vanaf de brug komen we op geasfalteerde weg wat voor sommigen we een verademing zal zijn na het zware parcour dat achter ons ligt. Na de brug bereiken we zeer snel Lhasa waar de Potala met al zijn pracht op ons ligt te wachten.


We overnachten in het nieuwe in Tibetaanse stijl opgerichte Dhood Gu hotel op basis van tweepersoonskamer met ontbijt.


Dag 08: Lhasa (3.600m)


Vandaag brengen we een bezoek (Engelstalige Tibetaanse gids) aan de bezienswaardigheden van Lhasa en omgeving met o.a. het Potalapaleis, de Jokhangtempel, de Barkhor-bazaar, het Drepungklooster e.a. Overnachtingen in het Dhood Gu hotel op basis van dubbelkamer met ontbijt. (lunch is niet inbegrepen)


Dag 09: Lhasa (3.600m) -  Ganden (4.240m) - Nomadenkamp Hebu (+/- 4.500m)


We verlaten Lhasa en volgen een tijdje stroomopwaards de loop van de Kyu-chu. Na een veertigtal km slaan we rechtsaf en via een smalle kronkeligge weg klimt onze bus naar het klooster van Ganden de startplaats van onze voettocht. Het klooster werd tijdens de Chinese revolutie volledig vernield maar is intussen gedeeltelijk wederopgebouwd. Het klooster van Ganden is één van de drie belangrijkste kloosters van de Gelugpa- of geelkapsekte. Na een bezoek aan het klooster wordt alle bagage en het kampeermateriaal op de rug van yaks geladen. Deze bergkoeien gaan ons tijdens de ganse tocht begeleiden. We klimmen onmiddellijk langs het smalle pad op op een heuvelrug met een laatste zicht op hetb prachtige klooster. De gebedsvlaggen lijken ons uit te wuiven en goede reis te wensen. De tenten worden opgeslagen in de buurt van een Tibetaans nomadenkamp op de heuvels boven het dorp Hebu.Deze mensen trekken in de zomer met hun gezin en hun bergkoeien naar de hogergelegen alpenweiden.


We overnachten in tweepersoonstenten (volpension).






Dag 10: Nomadenkamp Hebu (+/- 4.500m) - voor Shuga La (+/- 4.900m)


Het wordt vandaag een lange dag. De weg op zich is niet zo moeilijk maar de hoogte laat zich duidelijk voelen. Het landschap is desolalaat en erg ruw. Van begroeiing is er niet veel spraak alleen wat mos en enkele struiken die het dorre klimaat overleven. We stellen onze tenten op voor de Shuga pas op een hoogte van +/- 4.900m.


Dag 11: voor Shuga La (+/- 4.900m) - oversteek Shuga La (5.240m) - voor Chitu La (5.090m)


Het wordt vandaag onze zwaarste dag. De klim naar de Shuga la (5.240m) is een zware klus. Het gebrek aan zuurstof verplicht ons om regelmatig rustpauzes in te lassen. Eens op de pas komt echter de beloning: kleurrijke gebedsvlaggen, prachtige valleien rondom ons en in de verte een klein meer waar we vandaag nog naartoe moeten. De gebedsvlaggen worden door de diepgelovige Boeddisten op deze gevaarlijke pasovergangen aangebracht om de goden te bedanken dat ze hun veilig over de top hebben geleid. Na een stevige rustpauze gaat het terug naar beneden richting meren. Het is een zeer moeilijk terrein. Na de meren is het weer klimmen richting Chitu La (5.090m) waar we voor de pas onze tenten opslaan.


Dag 12: voor Chitu La (5.090m) - Yamalung (3.800m)


Het pad naar de Chitu-la stijgt veel langzamer zodat we veel minder moeite hebben om de top te bereiken. Na de pas gaat het weer bergatwaarts, onderweg moeten we verschillende keren de rivier oversteken wat soms erg moeilijk is. In de late namiddag dalen we verder af richting Yamalung (3.800m) We kamprern hier weer naast de rivier en gezien we een heel stuk lager zitten is het hier ook warmer en ideaal om zich grondig te wassen.


Dag 13: Yamalung (3.800m) - Nyengo (3.800m) - Samye (3.600m)


Van Yamalung dalen we nog een stuk lager, de weg is erg goed begaanbaar. Na een tweetal uren komen bij een brug vanaf hier zal de bagage vervoerd worden met kleine traktoren. Na het overladen van het materiaal gaat het dan met de traktoren tot Nyengo waar we na 5 dagen terug in contact komen met de plaatseliojke bevolking. We rijden verder tot even voor Samye waar we bivakeren op een zeer mooie plaats met adembenemende vergezichten. Zij die nog genoeg energie hebben kunnen een bezoek brengen aan het eerste Bhoeddistisch klooster van Tibet gebouwd door Koning Thrisong Detsen. Voor de verplaatsing kunnen we beroep doen op de traktoren, de plaatselijke boeren verdienen al graag iets bij.


Dag 14: Samye (3.600m) - Tsedang (3.500m) - Lhasa (3.600m)


De afstand Samye - Lhasa bedraagt +/- 250km en gaat via het veerpont van Samye maar deze overzet is voor een bus zo omslachtig en tijdrovend dat we via Tsedang terugkeren naar Lhasa. Tsedang is de hoofdstad van het Lhokha district. Tsedang wordt ook wel eens de de "Geboorteplaats van de Tibetaanse beschaving" genoemd of ook nog de de "Vallei van de Koningen". De graven van de verschillende Tibetaanse koningenbevinden zich in deze vallei.


We overnachten opnieuw in het Dhood Gu hotel op basis van tweepersoonskamer met ontbijt.


Dag 15: Lhasa (3.600m)


Deze vrije dag kan gebruikt worden om nog een aantal plaatsen te bezoeken of om souvenirs te kopen.We overnachten in het Dhood Gu hotel op basis van tweepersoonskamer met ontbijt.


Dag 16: Lhasa (3.600m) - Kathmandu (1.400m)


Vervoer naar de luchthaven van Gongkar (3.572m), na de inscheping, die soms nogal hectisch kan verlopen, vlucht naar Kathmandu. De afstand Lhasa - Kathmandu bedraagt 1.000 Km en gaat dwars over de hoogste toppen ter wereld. Het word een pectaculaire vlucht en zelfs bij zware bewolking zal men de top van de Everest door de wolken zien priemen wat natuurlijk een onvergetelijk zicht is. Na aankomst in Kathmandu vervoer naar een driesterrenhotel waar we verblijven op basis van twee persoonskamer met ontbijt. (Hotel Nirvana Garden - Hotel Marsyangdi - Hotel Manang)


Dag 17/18: Kathmandu (1.400m) - Doha of andere tussenstop - Brussel


Vervoer naar de luchthaven Vlucht naar Brussel, aankomst in de late avond.


terug