Landinformatie Tibet

Landinformatie Tibet


Algemene Informatie:


China is met zijn 9.600.000 km2 het derde grootste land ter wereld (na de ex-Sovjetunie en Canada) en heeft een totale bevolking van om en bij de 1.1 biljoen mensen (1.115.000.000). Het is verdeeld in 26 provincies waarvan 5 zogenaamd autonome regio's (AR's). Tibet is één van deze AR's en heeft een oppervlakte van 1.246.000 km2, zijnde 1/8 ste van het totale grondopppervlakte van China. Er zijn ongeveer 1.990.000 inwoners wat ons op een bevolkingsdichtheid brengt van minder dan 2 inwoners per km2. Zo'n 93 % van de bevolking is Tibetaans, de overige 7 % bestaan voornamelijk uit Hui (moslims) en Han (de "echte" chinezen).


Klimaat


Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de uitzonderlijke ligging : in de regenschaduw van de Himalaya en op een gemiddelde hoogte van 4000m. De winters zijn zonnig en droog maar bitter koud, de zomers zijn het warmst maar de kans op bewolking en neerslag is dan merkelijk groter. De beste perioden voor een reis naar Tibet zijn mei en september/oktober.


Wil U meer weten over het weer dan kan U terecht bij Yahoo, CNN en de BBC


Vervoer


Vluchten : De enige luchthaven in Tibet ligt te Gongkar, op ongeveer 95 km van Lhasa. Er zijn 2/3 maal per week vluchten naar Kathmandu (Nepal) en er zijn dagelijkse vluchten naar Chengdu (provincie Sichuan).


Terreinwagens (landcruisers - Toyota) en minibusjes : Voor reizigers veruit de meest aangewezen vormen van vervoer. EŽnmaal met meer dan vijven wordt een terreinwagen haast automatisch vervangen door (eerder uitzonderlijk) twee terreinwagens of (gebruikelijk) een minibus. Naast een chauffeur reist er ook steeds een vertaler/tolk/gids met U.


Openbaar vervoer : Steeds overvol, sporadisch en nooit klokvast, laat staan dagvast !!!! Te mijden door alle reizigers tenzij U tijd zat heeft hetgeen met een speciale permit meestal niet het geval is.


Vrachtvervoer : Het vrachtvervoer in Tibet wordt bij gebrek aan spoorverkeer uitsluitend verzorgd door middel van zware vrachtwagens (Jiefang's). Eénmaal de lading gelost pikken de chauffeurs heel wat lokale bewoners op en vervoeren deze van het ene dorp naar het andere. Zodoende vormen deze trucks een welkome aanvulling voor het toch wel zwak ontwikkelde openbare vervoer.


Helikopters : Hier hoeft men in Tibet wat bijstand betreft zeker niet op te rekenen. De weinige helikopters die er zijn maken allen deel uit van het militaire materieel en deze worden nooit gebruikt voor civiele doeleinden.


Taxi : In Lhasa rijden sinds enkele tijd taxi's van het merk Volkswagen. Voor ritten in de binnenstad bedraagt de prijs 7 Yuan. Wil men een rit maken buiten de stad dan moeten over de prijs onderhandeld worden.


Permits - visum


Voor een bezoek aan de Autonome Regio Tibet heeft elke reiziger bovenop het chinese visum ook nog steeds nood aan een travel permit. Deze travel permit kan enkel bekomen worden door toedoen van een lokale Tibetaanse agent en dit op basis van een bij hem gereserveerde reisroute. Zonder reservaties krijgt U geen travel permit en komt U bijgevolg onmogelijk Tibet binnen.


Onze organisatie in samenwerking met onze contactpersoon in Lhasa zorgt voor de nodige documenten. Het minimum aantal personen voor een groepsvisum is vijf.Voor de visumaanvraag en travel permit hebben we een fotocopie nodig van Uw reispas. Hiervoor kunnen we echter zelf zorgen bij de afgifte van Uw reispas voor de visumaanvraag voor Nepal


Alcohol


Zowel Chinese als Tibetaanse bieren zijn overvloedig voorradig. De smaak is goed en de flesjes zijn groot (750 ml). Naast het gewone bier is er ook Tsang-bier te krijgen. Een flauw maar lekker bier dat nogal wat weg heeft van onze faro en lambik. De meeste sterke drank die in Tibet te verkrijgen is is van Chinese origine. De zogeheten Mao Tai is een zeer sterke rijstbrandewijn met een doordringende geur en smaak. Gezien de hoge prijs die voor dit edele product moet worden betaald zijn er tal van goedkopere uitvoeringen op de markt. Deze zijn zowaar nog sterker (tot 80¡) en ronduit slecht.


Apotheken


Er bestaat zoiets als "traditionele Tibetaanse geneeskunde" met in alle grote kloosters een aantal gespecialiseerde medicijnmannen. Maar ja, ... U doet er ons inziens best aan alles van hieruit mee te nemen.


Ziekenhuizen


In Lhasa is er een ziekenhuis waar permanent een kleine delegatie van Artsen Zonder Grenzen aanwezig is. Voor kleine ingrepen kan U er terecht, voor ernstige zaken is repatriëring aangewezen.


begin


Boekhandels


Tenzij U het chinees of Tibetaans machtig bent hoeft U in Tibet weinig te verwachten. Wellicht de enige plaats waar U iets kan vinden is in de shop van het Lhasa hotel, ex Holiday Inn. Verder is er de TAR Xinhua Bookstore nabij het Tibet Hotel en de Xinhua Bookstore achter de Jokhang tempel.


Souvenirs


Net zoals in Nepal zijn de meest belangrijke souvenirs Thanka's, bronzen gietwerk, houtsnijwerk en tapijten. De meeste van deze voorwerpen zijn rijkelijk versierd met religieuze taferelen, uitgezonderd de pure gebruiksvoorwerpen. Afdingen is noodzakelijk bij al wat U koopt (soms tot 60 % )


Fotograferen


Fotograferen is overal toegestaan behalve op de luchthaven, bij militaire installaties en binnenin de kloosters. Zowel de Hanchinezen als de Tibetanen laten zich meestal graag fotograferen doch enige bescheidenheid is gewenst.


Telecommunicatie


Ook in Lhasa is Alcatel langs geweest ! U draait rustig 00 32 gevolgd door het eigen nummer en even later heeft U contact met het thuisfront. Buiten Lhasa blijft de situatie voor contact met het buitenland echter problematisch. U dient dan via een centrale doorverbonden te worden en dit zorgt voor aardig wat wachten en gekraak. Zij hebben sinds kort ook een mobiel netwerk (GSM). In verschillende steden kan men via de telefooncellen van Alcatel zonder problemen internationaal bellen, je dient hiervoor echter eerst een telefoonkaart te kopen.


Tijdsverschil


In Tibet hanteert men de Beijing tijd, ook ligt men eigenlijk 2 à 3 tijdzones meer westwaarts. Gevolg hiervan is dat het 's morgens pas laat begint te klaren en Ôs avonds behoorlijk lang klaar blijft. De normale Beijing tijd loopt 08u00 voor op de Greenwich Mean Time (GMT). 's Zomers is er tussen België en China een verschil van 06 uur, 's winters een verschil van 07 uur.


Als U de juiste tijd wil weten in Lhasa kan je altijd terecht bij de World Time Server


Electriciteit


Spanning 220 volt - frequentie: 50 Hertz. In de grote hotels heeft men de mogelijkheid om batterijen op te laden. In de kleine dorpen is meestal geen electriciteit.


Douane


Zoals het meestal internationaal gebruikelijk is mag men geen drugs, wapens en zendapparatuur in- of uitvoeren. Ook de invoer van alcohol en sigaretten is aan beperkingen onderworpen. Het nummer van dure film- en video cameraÕs wordt in het paspoort geschreven en moet bij vertrek weer worden getoond. Kunststukken van ouder dan 100 jaar mogen niet uitgevoerd worden.


Munt


De munteenheid is de YUAN. Er zijn bankbriefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 verkrijgbaar. U kan geld wisselen in de Bank of China in Lhasa, op de luchthaven en/of in het hotel. In Zhangmu kan het gewoon op straat via lokale wisselagenten. De gehanteerde wisselkoers is meestal overal dezelfde behalve bij de lokale wisselagenten in Zhangmu.


De Euro wordt nu overal aanvaard behalve op de luchthaven van Lhasa. Moet U overgewicht betalen dan moet het in Yuan of USD.


1 Euro = 7,24  Yuan 1 USD = 6,5 Yuan (maart 2016) wil U de laatste koers ga dan naar oanda.