Kilimanjaro-Meru

De Kilimanjaro (5.895 m)


Reeds in het jaar 45 na Christus beschreef een onbekende schrijver de kusten van wat hij noemde Azania, hij had het voornamelijk over Rhapta, de voor hem laatste stad van het continent waar in grote hoeveelheden ivoor en schildpadden schelpen werden verhandeld. Voor deze schrijver was Azania het einde van de wereld.


Niet meer dan een eeuw later beschreef de astronoom en stichter van de wetenschappelijke cartografie Ptolemeus van Alexandrië, een gebied voorbij Rhapta dat blijkbaar bewoond werd door kannibalen. Ptolomeus had het ook over een besneeuwde bergtop ver landinwaarts, naar alle waarschijnlijkheid de Kilimanjaro.


Na de Grieken kwamen de Arabieren die tussen de zesde en zestiende eeuw de plak zwaaiden over gans Oost-Afrika. Zij vestigden zich voornamelijk op het eiland Zanzibar wat "Neger kust " betekend. Het vasteland van Tanzania noemden ze dan weer het land van Zinj.


Ook voor de Chinezen was het land van Zinj geen onbekende. Verschillende overblijfsels van potten uit de Ming Dynastie zijn langs de kusten van Tanzania teruggevonden.


Na de Arabieren bezetten de Portugezen gedurende 200 jaar het land van Zinj ( Tanzania ) maar het was blijkbaar voor hun zeer moeilijk om vanuit Portugal dit grote land goed te besturen. Hun greep op het land van Zinj verzwakte en in 1699 werden ze verdreven door de Arabieren.


Het duurde nog tot de negentiende eeuw voor men echt belangstelling betoonde voor de hoogste berg van Afrika. Het was de Duitse missionaris Rebmann die in 1848 als eerste Europeaan de Kilimanjaro zag en het duurde nog tot 1889 eer deze prachtige berg voor het eerst werd beklommen door de Duitse geoloog Hans Ludwig Meyer.


Miljoenen jaren geleden was het toenmalige vasteland erg onstabiel, door de werking van enorme onderaardse krachten ontstonden breuken en spleten in het aardoppervlak.


De vorming van de Kilimanjaro gebeurde zo een 750.000 jaar geleden bij het ontstaan van drie grote vulkaanuitbarstingen, de Shira, de Kibo en de Mawenzi.


De Shira doofde na een tijd en de Mawenzi volgde een aantal jaren later. Vanaf dit moment begon de erosie haar werk te doen wat leidde de getande pieken van de Mawenzi


De Kibo bleef nog tot 360.000 jaar geleden haar lava spuien waarvan een deel aan de voet van de Mawenzi terecht kwam. Deze plaats noemen we nu "het zadel".


De lava van de Kibo stroomde zowel in noordelijke als in zuidelijke richting en bestond uit kleine zwarte ruitvormige cristallen, het eigenaardige is wel dat die kleine kristallen samen grotere ruitvormige kristallen hebben gevormd.


De uitbarstingen van de Kibo duurden tot 450.000 jaar geleden. Gedurende gans die tijd bleef de berg maar groeien tot hij een hoogte bereikte van 5.895m en hiermee de hoogste berg werd van het Afrikaanse continent.


Bij een enorme grondverschuiving ontstond zo een 100.000 jaar geleden de Kibo Barranco of Kibo Ravijn.


Bij de laatste hevige uitbarsting van de Kilimanjaro ontstond de asput, de binnenste krater en de prachtig gevormde buitenste krater van deze prachtige alleenstaande berg.


Honderden jaren terug leefden mensen in de nabijheid van de berg. Het bewijs hiervan zijn de archeologische vondsten zoals ringen en potten.


Er zijn 5 verschillende vegetatie zones, ieder van hun ligt +/- 1.000 m hoger dan de vorige.


De laagste zone ligt tussen 800 en 1.800m. Zij krijgt een overvloed aan water tengevolge de neerslag die neerkomt op de hogere hellingen van de Kilimanjaro. Dit gebied is dan ook zeer vruchtbaar.


De beboste berghellingen liggen tussen de 1.800m en 2.800m. Het zijn de meest weelderige en vruchtbaarste bossen in dit bergachtig gebied. 96% van de neerslag wordt door dit bos opgevangen en is hierdoor dan ook de grootste waterreserve voor het Kilimanjarogebied. Door de hevige zon ontstaat dan weer verdamping met nieuwe neerslag als gevolg. Het is dan ook erg vochtig in deze bossen.


Vanaf 2.800 m t.e.m. 4.000 ligt de lage alpine zone die we nog eens kunnen onderverdelen in een lager gedeelte begroeid met struiken en een hoger gedeelte vooral begroeid met heidekruid en gras.


Boven de 3.000 m is vorst niet ongewoon wat ook duidelijk te merken valt aan het verschil in begroeiing.


Tussen de 4.000m en 5.000m ligt het echte alpinegebied. De temperatuurverschillen zijn hier erg hoog gaande een dagtemperatuur van +40°C tot een nachttemperatuur die onder het vriespunt daalt. Planten hebben dan ook alle moeite om in dit barre gebied te overleven. De uitzichten zijn hier echter ongelooflijk mooi.


Eens boven de 5.000 m komen we in een arctisch gebied met hevige zon gedurende de dag en vriestemperaturen gedurende de nacht.Van plantengroei is hier geen sprake meer behalve enkele kleine bloemetjes die overleven in de door de Kibo verwarmde spleten. Op deze plaats wachten je de meest spectaculaire vergezichten van de wereld. De met sneeuw bedekte de kraterrand en de top van de Kilimanjaro, daar middenin de krater en de asput en om af te sluiten de grote noordelijke immense gletsjer maken van deze top een beeld om nooit te vergeten


Overzicht en dag beschrijving verschillende tochten


Marangu route



Dag 01 - Arusha (1.540m) - Marangu Poort (1.980m) - Mandara (2.700m)


Busrit van 2 uur naar hoofdingang van het Kilimanjaro Nationaal park. Registratie namen en betaling toegangsgeld van het park. Van bij de start gaat de weg, die aangelegd werd door Noorse projectontwikkelaars, geleidelijk door het bos naar omhoog . Halfweg een lunchpauze. 3 uur stappen tot Mandara.


afstand: 7 km   -  staptijd: 4 tot 5 uur  -  stijging: 720m

accommodatie: hutten


Dag 02 - Mandara (2.700m) - Horombo (3.720m)


Geleidelijk klim door coniferenbos tot boven de boomgrens. Na 5 tot 6 uur stappen met tussenin een lunchpauze bereiken we de Horombohutten. Zeer mooie zonsop- en ondergang. De wolken bevinden zich meestal onder ons wat het spektakel nog vergroot.


afstand: 11 km - staptijd: 5 tot 7 uur - stijging: 1.020m

accommodatie: hutten


Dag 03 - Horombo (3.720m) - acclimatisatie


Acclimatisatietocht naar "The Sadle", punt gelegen op 4.600m richting Mawenzi (5.149m). Onderweg kruisen we de "Zeebra-rots" een rotsformatie die doet denken aan een zebra.Van "Het Zadel" heeft men een prachtig zicht op de Kilimanjaro, de Mawenzi en de Kibohut.


afstand: 8 Km  -  staptijd: 5 tot 6 uur  -  stijging: 820m

accommodatie: hutten


Dag 04 - Horombo (3.720m) - Kibo (4.703m)


Het gaat eerst geleidelijk aan omhoog tot "het zadel". Dan gaat het verder langs een schijnbaar vlakke weg maar schijn bedriegt. We krijgen hier echt het gevoel door een maanlandschap te stappen. Het laatste stukje tot de Kibo hut gaat steil omhoog. De Kibo hut ligt achter een aantal rotsen beschermd voor de wind en aan de voet van de Kilimanjaro. De tocht duurt 5 ˆ 6 uur rustpauzes inbegrepen.


afstand: 10Km  -  staptijd: 5 tot 7 uur  -  stijging: 983m

accommodatie: hutten


Dag  05- Kibo (4.780m) - Gilmann's point (5.685m) - Uhuru (5.895m) - Kibo (4.703m) - Horombo (3.720m)


Start klim rond 23u30. Vulkanisch puin bemoeilijkt het stappen. Rusauze bij de Hans Meyer Cave, ongeveer halfweg. Laatste stuk tot Gillmanspoint ( 5.685m ) zeer steil en over rotsblokken. Aankomst Gillmanspoint bij zonsopgang. Vanaf Gillmanspoint zicht op uitzonderlijk mooie ijsformaties van de gletsjers op kraterwand. Korte rustpauze verder langs de besneeuwde kraterrug.Na klim van 200m aankomst op hoogste top van Afrika: de Kilimanjaro ( 5.895m ). Na rustpauze en foto's afdaling naar Kibo-hut (duur 2u30). Na korte rustpauze en lunch nog eens 2u30 flink dalen Horombo-hutten.


afstand: 18 km  -  staptijd: 11u30 tot 15u30   -  stijging/daling: 1.115m

accommodatie: hutten


Dag 06 Horombo (3.720m) - Marangu ( 1.980m ) - Arusha (1.540m)


Vandaag dalen verder af tot de Mandarahutten waar we een lunchpauze nemen. Het vroegere pad was een modderige en gevaarlijke weg maar met Noorse hulp werd deze omgetoverd in een prachtig wegeltje dwars door de bossen richting Marangupoort. De weg is voorzien van sleuven om het water af te leiden en bedekt met grof lavapuin. Bij de parkingang ontvangen we ons certificaat met groenen of gouden rand naargelang men tot Gillmanspoint of Uhuru peak ging. Hierna vertrekken we terug naar ons hotel in Arusha of Moshi.


afstand: 18 Km  -  staptijd: 5 tot 7 uur   -   daling: 1.740m

accommodatie: hotel (niet inclusief)


Machame route


Dag 01 - Arusha (1.540m) - Machame Poort (1.800m) - Machame hut (3.000m)


Busrit via het dorpje (Machame (1.500m) naar de Machamepoort ingang van het Kilimanjaro Nationaal park. Registratie namen en betaling toegangsgeld. Het pad loopt door alpinebossen naar het Machame kamp gelegen op 3.000m.


afstand: 10 km  -  staptijd: 5 tot 7 uur  -  stijging: 1.200m

accommodatie: tenten


Dag 02 Machame hut (3.000m) - Shira Hut (3.840m)


In de vroege uurtjes vertrekken we richting Shira hut. Onderweg komen we voorbij mooie rotsformatie.Links van ons prachtig zicht op het Shira plateau, de Shirakrater en de achterliggende savanne. In de richting van Arusha(westen) steekt de Meru berg (4.566m) zijn top door de wolken Deze berg is na de Kili de hoogste van Tanzania. Ons kamp wordt opgeslagen nabij de Shira hut.


afstand: 10 km  -  staptijd: 5 tot 7 uur  -  stijging: 840m

accommodatie: tenten


Dag 03 Shira Hut (3.840m) - Barranco Kamp (3.950m)


Van de Shira kampplaats trekken we nu via een langzaam stijgend pad in oostelijke richting met voor ons het hoogste punt van de Kibo krater, Uhuru. Ongeveer halfweg gaat het in zuidoostelijke richting naar het Barranco kamp. Het kamp heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen ravijn. Barranco is eigenlijk het spaanse woord voor een ravijn met onstabiele wanden ingesneden binnen een vulkaankegel. Ook vandaag slaan we onze tenten nabij een hut.


afstand: 10 km  -  staptijd: 5 tot 7 uur  -  stijging: 110m

accommodatie: tenten


Dag 04 Barranco Kamp (3.950m) - Barafu hut (4.600m)


Vandaag trekken we door de Barranco-vallei en de verschillende rivieren die gevormd worden door de gletsjers van de Kilimanjaro. Eens boven op de Barranco muur heeft men een indrukwekkend zicht op de Kilimanjaro. De tocht gaat verder door een dor en droog heide landschap. Nabij de kampplaats loopt de Karanga-rivier de laatste waterbevoording. Vanaf hier moet al het water meegedragen worden. Vanaf de Barafu kampplaats heeft men een van de mooiste zichten van de onderliggende vlaktes maar vooral van de hoogste top van de Kibo-krater, het zadel en de Mawenzi.


afstand: 8 km   -  staptijd: 8 tot 9uur  -  stijging: 650 m

accommodatie: tenten


Dag 05 Barafu hut (4.600m) - Stella Point (5.735m) - Uhuru Peak (5.895m) - Mweka kamp (3.100m)


Gezien het de bedoeling is om tegen zonsopgang Stella Point (5.735m) te bereiken starten we reeds rond middernacht. Tijdens de nacht zijn het kraterpuin en de sneeuw bevroren wat het stappen gemakkelijker maakt. De klim tot Stella Point duurt ongeveer 6 uur zodat we op het juiste moment op de kraterrand toekomen. Van Stella Point blijven er nog 1u30 te stappen om de Uhuru peak (5.895m) en hiermee de hoogste top van Afrika te bereiken.Na rustpauze en foto's gaat het nu snel naar beneden. Via Stella Point, Barafu hut gaat het richting Mweka kamp (3.100m). Na de sneeuw, het kraterpuin en de rosten gaat het laatste gedeelte van onze trip door reisachtige struiken heidekruid. De Karangu-rivier zorgt voor de waterbevoorrading van het Mweka kamp.


afstand: 17 km  -  staptijd: 11 tot 14 uur  -  stijging/dalen:1.295 m/2.795m

accommodatie: tenten


Dag 06 Mweka kamp (3.100m) - Mweka poort - Mweka dorp - Arusha (1.540m)


Door het bos en via een smal pad gaat het vandaag verder naar benden. Het pad loopt op een brede begkam gelegen tussen de valleien van twee rivieren. Bij regenval is de weg erg modderig en kan de afdaling hierdoor erg gevaarlijk worden.Naar de Mweka poort toe verbreedt de weg. Eens bij de poort moeten we ons afmelden en krijgen zij die de top gehaald hebben hun diploma. Na de poort verlaten we het bos en komen we in Mweka dorp vanwaar de bus ons naar Arusha brengt.


afstand: 10 km  -  staptijd: 3 tot 4 uur  -  dalen:1.600m

accommodatie: hotel (niet inclusief)


to top


Umbwe route


Dag 01 Arusha (1.540m) - Umbwe poort (1.400m) - Umbwe Grot (2.850m)


Een 2 uur durende busrit brengt ons naar het dorpje Umbwe, van hieruit gaat het naar de Umbwe poort ingang van het Kilimanjaro Nationaal park. Registratie namen en betaling toegangsgeld van het park. Het eerste gedeelte van de tocht gaat door het bos, na een tijdje versmalt de weg tot een smal bergpad op de heuvelkam gelegen tussen de Umbwe en Longo rivier. Op sommige plaatsen is de weg erg steil en moet men zich omhoogtrekken aan de wortels van de bomen. Zo gaat het verder tot de Umbwe Grot. De grot is niet veel meer dan een overstekende rots.


afstand: 13 km  -  staptijd: 4 tot 5 uur  -  stijgen: 1.450m

accommodatie: tenten


Dag 02 Umbwe Grot (2.850m) - Barranco kamp (3.950m)


We volgen verder het pad op de heuvelrug. Na een tijdje verlaten we ook het bos en komen terecht in heidelandschap begroeit met reisachtig heidekruid.Het kamp heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen ravijn. Barranco is eigenlijk het Spaanse woord voor een ravijn met onstabiele wanden ingesneden binnen een vulkaankegel. Ook vandaag slaan we onze tenten nabij een hut.


afstand: 5 km  -  staptijd: 3 tot 4 uur  -  stijgen: 1.100m

accommodatie: tenten


Dag 03 Barranco kamp (3.950m) - Karanga vallei (4.000m)


We trekken verder door de Barranco-vallei en de verschillende rivieren die gevormd worden door de gletsjers van de Kilimanjaro. Eens boven op de Barranco muur heeft men een indrukwekkend zicht op de Kilimanjaro. De tocht gaat door een dor en droog heide landschap. Wij gaan onzej kampplaats opstellen in de nabijheid van de Karanga-rivier de laatste waterbevoorrading.


afstand: 4 km  -  staptijd: 4 tot 5 uur  -  stijgen: 1.100m

accommodatie: tenten


Dag 04 Karanga vallei (4.000m) - Barafu hut (4.600m)


We verlaten de Karanga vallei in oostelijke richting. Na een drietal km komen we op het kruispunt met de Mweka route, nu gaan we verder in noordelijke richting met als einddoel de Barafu hut.. Vanaf de Barafu kampplaats heeft men een van de mooiste zichten van deze tocht; de onderliggende vlaktes maar vooral van de hoogste top van de Kibo-krater, het zadel en de Mawenzi stelen de show.


afstand: 4 km  -  staptijd: 4 tot 5 uur  -  stijgen: 600m

accommodatie: tenten


Dag 05 Barafu hut (4.600m) - Stella Point (5.735m) - Uhuru Peak (5.895m) - Mweka kamp (3.100m)


Gezien het de bedoeling is om tegen zonsopgang Stella Point (5.735m) te bereiken starten we reeds rond middernacht. Tijdens de nacht zijn het kraterpuin en de sneeuw bevroren wat het stappen gemakkelijker maakt. De klim tot Stella Point duurt ongeveer 6 uur zodat we op het juiste moment op de kraterrand toekomen. Van Stella Point blijven er nog 1u30 te stappen om de Uhuru peak (5.895m) en hiermee de hoogste top van Afrika te bereiken.Na rustpauze en foto's gaat het nu snel naar beneden. Via Stella Point, Barafu hut gaat het richting Mweka kamp (3.100m). Na de sneeuw, het kraterpuin en de rosten gaat het laatste gedeelte van onze trip door reisachtige struiken heidekruid. De Charango-rivier zorgt voor de waterbe-voorrading van het Mweka kamp.


afstand: 17 km  -  staptijd: 11 tot 14 uur  -  stijging/dalen:1.295 m/2.795m

accommodatie: tenten


Dag 06 Mweka kamp (3.100m) - Mweka poort (1.650m) - Mweka dorp (1.520m) - Arusha (1.540m)


Door het bos en via een smal pad gaat het vandaag verder naar benden. Het pad loopt op een brede begkam gelegen tussen de valleien van twee rivieren. Bij regenval is de weg erg modderig en kan de afdaling hierdoor erg gevaarlijk worden.Naar de Mweka poort toe verbreedt de weg. Eens bij de poort moeten we ons afmelden en krijgen zij die de top gehaald hebben hun diploma.Na de poort verlaten we het bos en komen we in Mweka dorp vanwaar de bus ons naar Arusha brengt.


afstand: 10 km  -  staptijd: 3 tot 4 uur  -  dalen:1.580m

accommodatie: hotel (niet inclusief)


to top


Shira route


Dag 01 Arusha (1.540m) - Londorossi poort (2.230m) - Simba kamp (3.453m)


Na het ontbijt vertrek voor een twee uur durende rit met terreinwagens naar Londorossi, de ingangspoort van het Nationaal Park. Als het weer meezit krijgen we onderweg reeds een glimp van de majestueuze Kilimanjaro.De tocht begint bij de Londorossi-poort, genaamd naar het nabijgelegen dorpje. Na betaling van het toegengsgeld en de registratie van de namen kunnen we aan de trip beginnen. Een breed pad voert ons door landbouwgebieden en plantages en klimt hierna langzaam door een dicht bos en reusachtige struiken heidekruid om uiteindelijk de rand van het Shira plateau te bereiken. De streek is het leefgebied van allerlei dieren waaronder de buffel. We bivakkeren in het hart van het Shira-plateau.


afstand: 15 km  -  staptijd: 6 tot 8 uren  -  stijgen: 1.453m

accommodatie: tenten


Dag 02 Simba kamp (3.453m) - Shira grot (3.720m)


Om ons lichaam voldoende tijd te geven zich aan te passen aan de hoogte klimmen we vandaag niet veel hoger. Het wordt een tocht door een met grasbegroeide heide, Er zijn verschillende wegen naar onze kampplaats, de keuze is afhankelijk van de weersomstandigheden. De mooiste weg loopt via de Shira katedraal, een kolossale steunbeer omringd door steile torenspitsen en siertorens. Vanuit uit onze kampplaats (Shira grot) heeft men een onvergetelijk zicht op de boven de wolken uitstekende Meru berg.


afstand: 8 km  -  staptijd: 3 tot 6uren  -  stijgen: 1.453m

accommodatie: tenten


Dag 03 Shira grot (3.720m) - Barranco kamp (3.950m)


We stijgen langzaam en laten het heidelandschap achter ons om verder te trekken over de door lava gevormde heuvelruggen onder de Western Breach gletsjer. Bij de Lava Tower Hut slaan we rechtsaf in zuidwestelijke richting naar het laagste punt van de Barranco-vallei waar we onze tenten zullen opslaan bij de torenhoge kliffen. Van onze kampplaats hebben we een uitzonderlijk mooi zicht op de lagergelegen vlaktes.


afstand: 8 km  -  staptijd: 5 tot 7 uren  -  stijgen tot Lava Tower Hut: 880m

accommodatie: tenten


Dag 04 - Barranco kamp (3.950m) - Barafu hut (4.600m)


Vandaag trekken we verder door de Barranco-vallei en de verschillende rivieren die gevormd worden door de gletsjers van de Kilimanjaro. Eens boven op de Barranco muur heeft men een indrukwekkend zicht op de Kilimanjaro. De tocht gaat verder door een dor en droog heide landschap. Nabij de kampplaats loopt de Karanga-rivier de laatste waterbevoording. Vanaf hier moet al het water meegedragen worden. Vanaf de Barafu kampplaats heeft men een van de mooiste zichten van de onderliggende vlaktes maar vooral van de hoogste top van de Kibo-krater, het zadel en de Mawenzi.


afstand: 4 km - staptijd: 4 tot 5 uren  -  stijgen: 600m

accommodatie: tenten


Dag 05 Barafu hut (4.600m) - Stella Point (5.735m) - Uhuru Peak (5.895m) - Mweka kamp (3.100m)


Gezien het de bedoeling is om tegen zonsopgang Stella Point (5.735m) te bereiken starten we reeds rond middernacht. Tijdens de nacht zijn het kraterpuin en de sneeuw bevroren wat het stappen gemakkelijker maakt. De klim tot Stella Point duurt ongeveer 6 uur zodat we op het juiste moment op de kraterrand toekomen. Van Stella Point blijven er nog 1u30 te stappen om de Uhuru peak (5.895m) en hiermee de hoogste top van Afrika te bereiken.Na rustpauze en foto's gaat het nu snel naar beneden. Via Stella Point, Barafu hut gaat het richting Mweka kamp (3.100m). Na de sneeuw, het kraterpuin en de rosten gaat het laatste gedeelte van onze trip door reisachtige struiken heidekruid. De Charango-rivier zorgt voor de waterbevoorrading van het Mweka kamp.


afstand: 17 km  -  staptijd: 11 tot 14 uur - stijging/dalen:1.295 m/2.795m

accommodatie: tenten


Dag 06 Mweka kamp (3.100m) - Mweka poort (1.650m) - Mweka dorp (1.520m) - Arusha (1.540m)


Door het bos en via een smal pad gaat het vandaag verder naar benden. Het pad loopt op een brede begkam gelegen tussen de valleien van twee rivieren. Bij regenval is de weg erg modderig en kan de afdaling hierdoor erg gevaarlijk worden.Naar de Mweka poort toe verbreedt de weg. Eens bij de poort moeten we ons afmelden en krijgen zij die de top gehaald hebben hun diploma. Na de poort verlaten we het bos en komen we in Mweka dorp vanwaar de bus ons naar Arusha brengt.


afstand: 10 km  -  staptijd: 3 tot 4 uur  -  dalen:1.580m

accommodatie: hotel (niet inclusief)


to top


De Meru-berg(4.566 m)


Met zijn 4.566m is de Meruberg de tweede hoogste berg van Tanzania en bijna gelegen in de schaduw van de Kilimanjaro. Toch is deze berg de moeite waard om te beklimmen. Het is kan o.a. een goede hoogteaanpassing zijn als voorbereiding op de beklimming van de Kilimanjaro. De lagergelegen hellingen van de Meruberg bestaan uit vruchtbaar grasland afgewisseld met weelderige bossen. Eens boven de boomgrens krijgt men te maken met de adembenemende spitse rotskegels van de hoefvormige krater.


Zoals de meeste bergen in deze regio heeft de Meruberg zijn ontstaan te danken aan vulkanische uitbarstingen bij het ontstaan van de Oostafrikaanse slenk. De cirkelvormige wand van de krater werd verbroken door verschillende ontploffingen die op zich de nu hoefijzervormige trechter tot gevolg hebben. De Meruberg is een actieve vulkaan gezien er tijdens de laatste 100 jaar verschillende uitbarstingen plaatsgrepen, zij liggen o.a. aan de basis van het ontstaan van de askegel in het midden van de krater.


De plaatselijke volkstam beschouwen deze berg als heilig en slachten nog ieder jaar een stier of geit in de hoop voldoende neerslag te krijgen voor hun velden. Al leeft de Warushastam sinds eeuwen in dit gebied en zijn ze zeker doorgedrongen tot de vloer van de krater, toch is het onwaarschijnlijk dat zij ooit de top van de Meruberg hebben beklommen. Bijgeloof, weersomstandigheden en de effecten van de grote hoogte zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.


De eerste Europeaan die het bestaan van de Meruberg rapporteerde was de Duitse ontdekkingsreiziger Karl von der Decken. Later volgden nog vele anderen. Over wie de eerste op de top stond bestaat twijfel tussen Carl Uhlig in 1901 of Fritz Jeager in 1904.


Eind 1880 werd dit gebied toegevoegd tot het Duits Oost Afrikaans gebied. In 1907 werd een gedeelte van de bossen ten oosten van de berg door een Duitse kolonist ontbost en omgevormd tot landbouwgebied. Een gedeelte werd voorbehouden als wildreserve.


In 1960 werd het gebied omgevormd tot het Ngurdoto Crater National Park of het Arusha Nationaal Park. De boerderij maakte van dat moment deel uit van het nationaal park.



Beklimming Meru (4.566m)



Dag 01 Arusha (1.540m) - Momela poort (1.500m) - Miriakamba Hut (2.514m)


Arusha ligt op 35 Km van de Monellapoort de toegang tot het Arusha Nationaal Park. Registratie namen en betaling toegangsgeld van het park. Na het oversteken van de Ngare Nanyuki rivier trekken we door het bos. Het pad stijgt langzaam naar het plaatsje Fig Three Arch (vijgeboomboog) genaamd naar de wildevijgebomen die zich als parasieten rond twee andere bomen hadden gewrongen. De twee bomen stirven af en alleen de wilde vijgebomen bleven over en vormen een boog waar een kar door kan rijden. Even verder komen we bij Itikoni Clearing een open plek in het bos. Na de Maio watervallen steken we de Jekukumia rivier over. Onderweg komen we voorbij het Kitoto panorama, gezichtspunt genaamd naar de Kitotoberg die in de buurt ligt met een prachtig zicht op de Momelameren. Na een uurtje aankomst in het Miriakamba kamp.


afstand: 10 km - staptijd: 4 tot 5 uur    -  stijging: 1.014m

accommodatie: tenten


Dag 02 Miriakamba Hut (2.514m) - Saddle Hut (3.570m)


Van bij de start gaat het pad nu steil omhoog door leuke open plekken in het bos. Na een tijdje bereiken we Topela Mbogo (Buffel moeras) en klimmen verder naar Mbongo Wa Tembo (olifanten klip), van hieruit heeft men een prachtig zicht in de krater op de steile rotsformaties onder de top van de Meruberg. Door open grasvelden en over verschillende riviertjes trekken we richting Saddle hut (zadelhut - 3.570m). Dit wortdt onze overnachtingsplaats maar het loont echt de moeite om nog een uurtje verder te trekken naar wat men de Kleine Meru noemt en gelegen op 3.820 m. Van hieruit heeft men een uitzonderlijk zicht op de top van de Meruberg, de hoefijzervormige krater, de top van askegel en de doorzichtige spitse rotskegels van de binnenste kraterwand.


afstand: 4 km  -  staptijd: 2 tot 3uur  -  stijging: 1.306m tot Kleine Meru

accommodatie: tenten


Dag 03 Saddle Hut (3.570m) - Meru berg (4.566m) - Saddle Hut (3.570m)


De beklimming van de top van de Meru berg kan op twee manieren gebeuren: ofwel vertrekt men om rond 2 uur in de morgen om bij zonsopgang boven te zijn ofwel zorgt men ervoor om tegen zonsopgang bij Rhino point te zijn. Gezien we een vierdaags programma volgen kiezen we voor de laatste optie. We vertrekken rond 4 uur richting Rhino point.Het pad volgt een smalle richel tussen de buitenste helling van de berg en de transparante rotspunten van de binnenkrater wat bij de opkomende zon de meest dramatische maar tegelijkertijd meest tot de verbeelding sprekende ervaring is van deze tocht. Na een verdiende rustpauze op de top van de Meru berg dalen we terug af naar de Zadel hut.


afstand: 10 km  -  staptijd: 6 tot 8 uur  -  stijging/dalen: 996m / 966m

accommodatie: tenten


Dag 04 Saddle Hut (3.570m) - Momela poort (1.500m) - Arusha (1.400)


We gaan terug via de Miriakamba hut die we na ongeveer 3 uur bereiken. Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden ofwel via de zuidelijke route die we bij het stijgen gebruikte ofwrl via de direkte noordelijke route. Bij de eerste optie bereiken we de Momela poort na ongeveer 3 uur, bij de tweede optie na ongeveer 2 uur. Via de direkte weg is het niet ondenbaar dat we giraffen en zebras ontmoeten. Eens bij de poort moeten we ons afmelden en gaat het richting Arusha.


afstand: 9 km  -  staptijd: 3 tot 5u30  -  dalen: 2.070m

accommodatie: hotel (niet inclusief)



to top



.