Rolwalung route

ROLWALUNG TREKKING



Inleiding


Dit gebied geldt als een van de prachtigste, zij het minder druk bezochte, streken langsheen de Himalaya bergketen. Vroeger moest men zogezegd een berg afhuren wou men het gebied bezoeken, maar deze tijd is gelukkig genoeg voorbij. Het ligt naast het koninginnestuk onder de trekkings: de Solo Khumbu regio met als hoogste punt, voor gewone trekkers tenminste, de Kala - Patar vanwaar men een fantastisch zich heeft op het echte dak van de wereld. Pumori, Khumbutse, Changtse, Everest , Amai Dablan: namen van bergreuzen die ieder Nepalkenner als muziek in de oren klinkt.Echter met dit nadeel het is er te druk.


Niet dat men er op de koppen loopt maar sommige bivakplaatsen raken tijdens het trekkingsseizoen overvol.De Rolwaling daarentegen baadt nog in een geheimzinnige sfeer van rust en geborgenheid. De naam alleen al getuigt van de verbeelding van de Sherpas die het gros uitmaken van de autochtone bevolking. "ROLWA" betekent doorploegt, en terwijl "LING" op een streek of land doelt. Volgens de overleveringen en legendes is deze vallei gevormd door een voorbijstormend reuze paard en dito ploeg en gemend door niemand minder dan de godheid Padmasamblava die de Boeddhistische leer naar Tibet en India bracht. In deze streek ontstonden ook de verhalen over de al even geheimzinnige verschrikkelijke Yeti of sneeuwman. Realiteit, hallucinaties of op hol geslagen verbeelding ? Wie zal het ooit weten ?

 


Kaart










































De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers





Moeilijkheidsgraad: zie info moeilijkheidsgraad








Vliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airways


DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heen- en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 - Kathmandu (1.400m) - Dolakha (1.860m)


Onze eerste trekkingdag vangt aan om 6h in de morgen.Er wacht ons een 120 Km lange busrit om Charikot, het beginpunt van onze tocht,te bereiken. We rijden over de door de chinezen aangelegde Arniko Highway!!! richting Tibetaanse grens. Na 28km rijden we door,de vierde en minder bekende koninklijke stad van de Kathmandu-vallei, Banepa. Gedurende de busrit rijden we tussen de heuvels met hun trapsgewijze, eeuwen geleden aangelegde, kultuurterrassen.


Op de achtergrond duiken regelmatig de eeuwig besneeuwde Himalaya-reuzen op. Bij Lamosangu verlaten we de "Highway" om de laatste 35Km aan te vangen. Dat de laatste loodjes het zwaarst wegen zal nogmaals bewezen worden want dit laatste gedeelte gaat over een bochtige, hobbelige weg vol putten en kuilen. In Charikot staan de Sherpas en dragers ons reeds op te wachten. Na enkele uurtjes slaan we ons eerste kamp op in de nabijheid van de Tamba Kosi . Zowel "Kosi" als "Khola" betekend rivier.


DAG 02 - Dolakha (1.860m) - Biguti (900m)


Inplaats van te klimmen, zoals iedereen zou verwachten in de Himalaya, dalen we vandaag tot +/- 900m. We volgen op veilige afstand de Tamba kosi die later, na de samenvloeiing met de Sangawa khola, van naam verandert en de Bhote Kosi wordt. Onze kampplaats ligt in de nabijheid van de samenvloeiing van de Gumbu Khola en de Tamba Kosi.


DAG 03 - Biguti (900m) - Surey Dhoban (1.024m)


Wanneer we het hoogteverschil tussen Biguti en Suri Dhoban bekijken zou men de indruk krijgen dat het een vlakke dag wordt maar niets is minder waar. Zoals het meestal gebeurd in de Himalaya loopt de weg op en neer en inplaats van een hoogteverschil van 100m heeft men op het einde van de dag verschillende honderden meters geklommen en gedaald. Nadat we de rivier zijn overgestoken komen we in Suri Dhoban, een nederzetting met een tiental stenen huizen. Hier zullen we plaatsje zoeken om onze tenten op te slaan.


DAG 04 - Surey Dhoban (1.024m) - Jagat (1.400m)


De eerste uren wordt het een vlakke rit, we volgen de loop van de woeste Bhote kosi. Soms wordt het pad weggespoeld door de door moessonregens gezwollen rivier en is men genoodzaakt een andere weg aan te leggen. Na de lunch komen we voorbij de warmwaterbronnen van Manthale. Ever verder steken we de Bhote kosi over en om in schoonheid te eindigen vandaag gaan we nog even 400m klimmen.


DAG 05 - Jagat (1.400m) - Simigaon (1.996m)


We volgen nog steeds de rechteroever van de Bhote kosi en komen langs Gongar (1.410m) en de kleine nederzetting van Chetchet (1.524m) met een prachtige waterval. Een zeer steile twee uur durende klim tot Simigaon (1.996m) en we staan letterlijk en figuurlijk voor de toegangspoort van een van onze hoogtepunten van onze trektocht nl. de Rolwalungvallei.. Simigaon is een weelderige oase met heel wat fruit- en groentevelden te midden de uitgestrekte boekweitvelden. U kan er ook een gompa bezoeken.Ook aan de kledij van de bewoners kan men merken dat we een nieuw gebied zijn binnengetrokken. Inderdaad we zijn in Sherpaland aangekomen.


DAG 06 - Simigaon (1.996m) - Kelchey (3.000m)


Wanneer men op de kaart onze weg van vandaag bekijkt zal men merken dat het een eenzame weg gaat worden. Alleen in het begin komen we voorbij de kleine nederzetting van Shakpa (2.652m). Vanaf de lichtstijgende velden van Gyalche heeft men een prachtig zicht op de Gaurishankar. Onze bivakplaats ligt ergens halfweg tussen Beding en Simigaon. Het plaatsje zou Kelchey heten. Ver van de bewoonde wereld, desolaat, speciale sfeer in volle natuur.


DAG 07 - Kelchey (3.000m) - Beding (3.693m)


Naargelang we stijgen wordt de vallei als maar smaller. Tijdens onze tocht gaan we afwisselend door bossen met berken, pijnbomen en rhododendrons. Beding is de hoofdverblijfplaats van de bewoners van deze vallei, het merendeel Sherpas. Gelegen in het nauwst van de vallei ontvangt het haast geen direkt zonlicht. Verdwenen zijn ook de velden. De gompa moet men echt bezoeken. Niet alleen de ligging is uniek maar ook de muurschilderingen zijn van een superieure kwaliteit.


DAG 08 - Beding (3.693m) - rustdag


DAG 09 - Beding (3.693m) - Nagaon(4.183m)


Hopelijk voelt men zich lekker, geen hoofdpijn of een misselijk gevoel. Wees niet verwonderd want langzaamaan naderen we een hoogte waar de gevreesde hoogteziekte kan toeslaan. (zie verder bij informatie over hoogteziekte). Daarom vandaag ook een korte étappe. De vallei wordt breder, zonniger, terug een beetje mensvriendelijker. Na: de zomerverblijfplaats van Yakhoeders tot de eerste sneeuwval. Rondom ons hoge bergtoppen, uitlopende morenen van de gletsjers van de naburige bergen. Achterin de vallei zien we de Chobutse die met zijn 6.689m het dal afsluit. Tegen de middag bereiken we onze kampplaats.


DAG 10 - Na gaon (4.183m) - Tso Rolpa (4.500m)


Om zoveel mogelijk het risico om slachtoffer te worden van hoogteziekte uit te sluiten stijgen we vandaag niet meer dan 400m. Na een tweetal kilometer komen we bij het Rolpa meer. De meeste meren op grote hoogte zijn volledig dood, geen vissen geen planten dit is gelukkig niet te wijten aan pollutie maar tengevolge het lage zuurstofgehalte in de lucht. We banen ons een weg door de morenen en zullen een veilige kampplaats opzoeken beschermt tegen mogelijke steenslag.


DAG 11 - Tso Rolpa (4.500m) - Tolumbhu Buka (4.800m)


Tolumbhu Buka wordt ons hoogtekamp. Voor we een pas oversteken zullen de Sherpas altijd pogen zo dicht mogelijk bij de pas een laatste kamp op te stellen. Op sommige plaatsen kan steenslag voorkomen. De Sherpa's en dragers die dit gebied echter op hun duimpje kennen zullen ons veilig door deze gevaarzones loodsen.


DAG 12 - Tolumbhu Buka (4.800m) - Trashi Labtsa (5.755m) - Thengpo (4.302m)


Zwaarste dag van onze trekking. Niet alleen de 1.000 meter klimmen over morenen, sneeuw en gletsjerspleten maken deze pasovergang erg gevaarlijk maar ook de constante dreiging van vallende stenen vergen van de deelnemers de hoogste concentratie. Tijdens de moeilijkste fazen zullen de Sherpa's vaste klimtouwen aanbrengen.


DAG 13 - Thenpo (4.302m) - Thame(3.800m) - Khumjung (3.600m)


Na onze zeer vermoeiende tocht over de geduchte en gevaarlijke pas dalen we verder af naar Thame (3.800m). Een 150m boven Thame ligt het klooster een pittoreske gompa gebouwd op de flank van een berg die de vallei overschouwd. Dat we ons te midden van een Boeddhistische streek bevinden valt niet te ontkennen, manimuren en gebedsvlaggen leiden ons naar Khumjung. Sinds enkele jaren is er in Khumjung drinkwater, een project dat gerealiseerd werd met de financiële hulp van de Belgium Nepal Friendship en de E.E.G. De bevoorrading gebeurd vanuit bronnen uit de bergen .Voor het ondergraven van de leidingen werd beroep gedaan op gans de plaatselijke bevolking.


DAG 14 - Khumjung (3.600m) - Namche bazar (3.441m) - Lukla (2.800m)


We dalen af naar Namche Bazar gelegen op 3.441m. Dit dorp is het centrum van het Khumbu-gebied. Het heeft verschillende voorzieningen die nergens anders in het gebied worden aangetroffen; ondermeer een bank, hotels met warme douche, een bakkerij, een politiepost. Iedere zaterdag is het in Namche-Bazar markt. Na het oversteken van een der laatste intakte "Hillarybruggen" over de Bhote kosi gaat het steil naar beneden tot Jorsale de uitgang van het nationale Sagarmathapark. Over een voorlopig herstelde gammele brug gaat het verder naar Lukla. Het silhouet van de landingspiste is reeds van kilometers ver te zien en geeft daarom de indruk van kortbij te zijn. Maar niets is minder waar. Lukla is sinds enkele jaren uitgegroeid van een landingsstrip met enkele huizen tot een volwaardig dorp met verschillende hotelletjes. Daar het vandaag de laatste overnachting is in aanwezigheid van onze Sherpa's en dragers, proberen we er vanavond een echt festijn van te maken.


DAG 15 - Lukla (2.800m) - Kathmandu (1.400m)


's Ochtends retourvlucht naar Kathmandu. Bij velen zal hun hartje wel wat vlugger gaan kloppen wanneer de twin-otter zich in beweging zet. Dit niet alleen door de emoties van de prachtige trekking, maar eveneens door de angstaanjagende ravijn aan het einde van de landingspiste.


Begin


Terug lijst trekkingen