Nepal
land van goden en bergen
Rond Annapurna Trekking (Dumre-Jomosom-Pokhara)
Het Annapurnagebied
De streek ten noorden van Pokhara is het meest bezochte trekkinggebied van Nepal. Ongeveer zestig percent van de trekking-pasjes worden uitgereikt voor het Annapurna-gebied. Gezien het Annapurna-gebied gezegend is met één van de mooiste berglandschappen van Nepal, bevolkt wordt door diverse etnische groepen en daarboven nog relatief gemakkelijk te bereiken is pleit het voor zich dat zoveel toeristen zich aangetrokken voelen door dit gebied.
De populairste routes voeren naar Jomosom en Muktinath, rond de Annapurna en naar het basiskamp van de Annapurna. De omgeving rond het Phewa-meer (Pokhara) is erg geschikt voor lichte tochten.
Zowel de Annapurnatochten als de Dhaulagiritocht gaan door een zeer afwisselend landschap, terrasvormige rijstvelden worden gevolg door dichte bossen om uiteindelijk terecht te komen in de bergwoestijnen van de Tibetaanse hoogvlakte aan de noordkant van de Himalaya.
Niet alleen het landschap is erg gevarieerd, ook de bevolking bestaat uit uiteenlopende etnische groepen zoals de Newars, Magars, Gurungs, Chetris en Thakali's.
Kleine Newar-gemeenschappen vinden we terug in de marktdorpen langs de trekkingroutes zoals Bhote Odar en Besisahar in de Marsyangdivallei en Baglung in de Kali Ghandaki vallei.
Magar is de belangrijkste volksstam die in Nepal leeft. Alhoewel ongeveer 8% van de bevolking aanspraak maakt te behoren tot deze stam spreekt maar 1/4 de Magar-taal. We vinden ze vooral terug in het westelijk trekkinggebied tussen 2 en 3.000m. Typische Magar-dorpen zijn Sikha, Uleri en Gorepani. De meeste dorpen op de bovenloop van de Kali Gandaki tussen Ghasa en Baglung zijn bewoond door Magars die Nepalees spreken. Vele Magars namen dienst als huursoldaat in de Engelse en Indiase Ghurka regimenten.
Naar schatting 2,4% van de Nepalese bevolking bestaat uit Gurungs maar enkel de helft spreekt hun taal die Tibeto-Birmaans is. Ghandruk, gelegen op de Annapurna Sanctuary route is een belangrijk Gurung dorp.
Gurungs zouden volgens etnologische studies een amalgaam zijn van verschillende volkeren van Tibeto-Birmaanse en Indo-Arische afkomst die naar deze streek immigreerden duizenden jaren geleden. Volgens dezelfde studies zou hun godsdienst een mengeling zijn van Boeddhisme, Hindoe•sme en de pre-Boeddistische Bon-Po godsdienst.Ook hier vindt men vele mannen die ooit dienden in de Engelse en Indiase Ghurka regimenten.
De Chetris zijn een dominante groep in dit land waar ze 1/3 van de bevolking uitmaken. We vinden ze terug op hoogtes tussen de 800 en 2.000m ten noorden van Besisahar in de Marsyangdi vallei. Ook tussen Banglung en Beni vinden we verschillende Chetri-dorpen. De vrouwen dragen gouden of zilveren kralen. Deze bevolkingsgroep spreekt Nepalees en zijn Hindoe.
Al zijn de Thakali's maar met een duizendtal toch hebben ze veel invloed in vergelijking met hun aantal. Oorspronkelijk komen ze uit een gebied gelegen aan de Thak rivier of het hoogste gedeelte van de Kali Gandaki vallei tussen Ghasa en Jomosom. Dit is de diepste vallei ter wereld. Nog maar 20% van de Thakali's wonen in hun geboortestreek. Zij weken uit naar Pokhara, Kathmandu en Bhairawa. Hun taal is verwant met het Gurung maar zij die uitweken hebben het Nepalees overgenomen als hun eerste taal. Net zoals bij de Gurungs is hun godsdienst een brouwsel van verschillende andere godsdiensten.
Naargelang we hogerop klimmen veranderd niet alleen het landschap ook de architectuur, van de huizen, van met stro bedekte daken en kleimuren gaat het naar platdakige huizen met stenen muren. Ook afhankelijk van de hoogte gaat het van kleine boeren naar herders.
De snelle bevolkingsgroei, het explosief gestegen toerisme, het kappen van bomen voor de bouw van lodges die dan op hun beurt ernorm veel hout gebruiken voor het verwarmen van water en de bereiding van het voedsel heeft geleid tot ernstige ontbossing van dit gebied en werden zijn de natuurlijke hulpbronnen ernstig aangetast.
Om deze situatie een halt toe te roepen, is het Annapurna Conservation Area Project opgericht. Onder leiding van het "Koning Mahendra Fonds voor Natuurbescherming" is een plan opgesteld, met als voornaamste punten: herbebossing, milieu-onderwijs, bevordering van het gebruik van kerosine in plaats van hout, bouw van latrines en waterleidingen en tot slot de verbetering van de voorzieningen voor trekkers. Zo hoopt men het milieu te beschermen, de levensstandaard van de bevolking te verhogen en het toerisme in betere banen te leiden
Een trekking door het Annapurna-gebied biedt de reizigers een variatie zowel op geologisch als op etnisch vlak die op weinig andere plaatsen ter wereld te vinden is . De tocht brengt U van de sub-tropische vallei van Dumre, gelegen op de weg Kathmandu-Pokhara, naar de trans-himalaya streek ten noorden van het Annapurna massief, dat op zich een deel is van het Tibetaans hoogplateau.
Wanneer U de Thorung-la pas oversteekt komt U dan in weer een andere trans-himalaya streek terecht, deze van de Kali Gandaki rivier in het Mustang district, gelegen ten zuiden van het legendarische koninkrijk met dezelfde naam. De weg loopt door de diepste kloven ter wereld in de Thak Khola regio, die de woonplaats is van de ondernemende Thakalis met hun pittoresk dorp Marpha. De meer zuidelijk gelegen dorpen Tukuche en Tatopani zijn gekend voor hun warmwaterbronnen en uitstekende keuken.
Kaart:
De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemer
Moeilijkheidsgraad: zie info moeilijkheidsgraad
Vliegtuigmaatschappijen: Qatar Airway, Etihad Airlines en Turkish Airways
Dag tot dag beschrijving
Heen- en terugreis
Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.
DAG 01 - Kathmandu (1.400m) - Besi Sahar (823m)
Transport per bus naar Dumre (457m) - van hieruit per vrachtwagen tot Bhote Odar. We volgen het vruchtbare dal van de Marsyandi, bewoond door brahmanen en chetri's - links zicht op Lamjung Himal - rechts Himalchuli.
DAG 02 - Besi Sahar (823m) - Bahudanda (1.311m)
Via Khudi (792m), een dorp bewoond door gurungs, gaat het naar Bhulbhule. We steken de Ngadi Khola over en eindigen onze dagtrip in Bahudandu, een dorp bewoond door Brahmanen.
DAG 03 - Bahudanda (1.311m) - Chamje (1.433m)
We dalen af naar de rivier. Van Kani Gaon gaat het naar Syange (1.070m). Even voor dit laatste dorp steken we de rivier over. Het is het laatste dorp van de vallei waar nog rijst verbouwd wordt. Na Jagat, een vroegere dounanepost voor de zouthandel met Tibet, bereiken we Chamje.
DAG 04 - Chamje (1.433m) - Bagarchap (2.164m)
Na Chamje steken we de rivier over en stijgen naar Tal (1.675m), het eerste Manangi dorp. Langs een in de rotsen uitgehouwen pad en na de zoveelste brug bereiken we Dharapani (1.890m). Door naald- en rododendronbossen gaat het naar Bagarchap, een in Tibetaanse stijl gebouwd dorp.
DAG 05 - Bagarchap (2.164m) - Chame (2.713m)
Door prachtige bossen trekken we verder. Af en toe zien we door de takken de besneeuwde toppen van de Himalayapieken. Chame is de districthoofdplaats van het Manang gebied met een school, warmwaterbronnen en een bank. Deze laatste is permanent bewaakt door een stoere soldaat met een ouderwets geweer.
DAG 06 - Chame (2.713m) - Pisang (3.183m)
Intussen zijn we sinds onze eerste dag reeds +/- 2.000m geklommen. De natuur wordt ruwer, jeneverbessen, aardappelen en gerst vervangen de rijstterassen. We zitten nu volledig in een Boeddhistisch gebied. Getuigen hiervan zijn de vele chorten (kleine boeddhistische stoepa's) en de manimuren. Na Bhratang steken we enkele keren de Maryandi over en klimmen naar Pisang.
DAG 07 - Pisang (3.183m) - Manang (3.500m)
Van Pisang gaat het via de airstrip van Hongde (3.325m) richting Braga. Braga, opgebouwd tussen oplopende kalkrotsen, is één van de mooiste Nepalese dorpen. Haar 16de eeuws klooster is een getuigenis van de Boeddhistische kultuur.
Van Braga wacht ons nog een korte wandeling tot het schilderachtige plaatsje Manang (3.351m). Van hieruit hebben we een mooi zicht op de Gangapurna en Annapurnaketens. De Manangi hebben sinds jaren een vrijgeleide om belastingvrij handel te drijven met het buitenland en hiervan hebben ze gretig gebruik gemaakt.
DAG 08 - Manang (3.500m) - Yak Kharka (4.018m)
Om ons lichaam de kans te geven ons aan te passen aan de hoogte wordt het vandaag en ook morgen een korte rit. We hoeven maar 500m te stijgen. Na een 3 tal uren stappen bereiken we Yak Kharka vroeger een schuilplaats voor Yakherders.
DAG 09 - Yak Kharka (4.018m) - Thorung Phedi (4.420m)
Ook vandaag wordt het een korte rit en stijgen we progressief naar Thorung Phedi gelegen op 4.420m en laatste overnachtingsplaats voor de pas. Dit is ook de laatste plaats waar een landingsplaats is voor helicopters. Het is ook de plaats waar bizonder aandacht moet besteed worden aan de symptonen van hoogteziekte.
DAG 10 - Thorung Phedi (4.420m) - Muktinath (3.798m)
De tocht over de Thorung la (5.416m) wordt een zware klus. Reeds voor zonsopgang gaan we op stap. Hoogteziekte en onverwachte sneeuwval zijn een permanent gevaar. De pas wordt bereikt bij zonsopgang. Van hieruit hebben we een prachtig zicht op de Annapurna. De afdaling is ook niet van de poes. Muktinath (3.798m) ligt 1.618m beneden ons.
Tijdens de afdaling verrijst de majestueuse Dhaulagiri of witte berg aan de horizon. Muktinath is zowel voor hindoes als boeddhisten een gekend bedevaartsoord. Mits een offerande kunnen we het heiligdom bezoeken. Hier brandt de eeuwige vlam, voor deze gelovige mensen een mirakel, voor ons de aanwezigheid van aardgas.
DAG 11 - Muktinath (3.798m) - Jomosom (2.713m)
Via een droog en kaal gebied dat deel uitmaakt van het Tibetaans hoogplateau dalen we verder af richting Jomosom. We lopen vele kilometers in de bedding van de Kali Gandakhi. Wie een beetje geluk heeft, kan tussen de keienmassa's saligrams of zwarte fossielen van zeedieren vinden. Een bewijs dat ooit de Himalaya op zeeniveau lag. Na de middag steekt hier steeds een hevige wind op.
DAG 12 - Jomosom (2.713m) - Tukuche (2.591m)
Het vliegveld van Jomosom laten we achter ons. Halfweg Tukuche komen we bij het liefelijk dorpje Marpha (2.667m). Groenten, maar vooral appels zijn echter hun belangrijkste landbouwprodukten. Jaren terug is Jangbu Sherpa, die in Grenoble wijnbouw had gestudeerd, begonnen met het aanplanten van appelaars. Hij heeft ook een alcoholstokerij gebouwd. Zijn brandy is overal te koop.
DAG 13 - Tukuche (2.591m) - Ghasa (2.013m)
De dorpen tussen Ghasa en Tukuche zijn vooral bewoond door Thakali's, een ondernemende etnische groep die zich sinds jaren bezighoudt met handel drijven. De ligging van hun woongebied, op ŽŽn van de belangrijkste caravaanroutes naar Tibet, is daar niet vreemd aan. Intussen hebben zij hun werkterrein reeds uitgebreid over gans Nepal.
DAG 14 - Ghasa (2.013m) - Tatopani (1.189m)
Regelmatig zullen we op onze weg muilezelskaravanen tegenkomen. Zij voeren suiker en rijst naar Tibet en keren terug met zout en yakwol. Vandaag dalen we verder af naar Tatopani met zijn warmwaterbronnen, (Tatopani = heet water).
DAG 15 - Tatopani (1.189m)
Een rustdag zal hier zeker erg gewaardeerd worden. Daar we terug zijn afgedaald op het niveau even lager Kathmandu is het hier lekker warm en kunnen we even op adem komen want morgen komt de laatste zware klim van onze trektocht. Vergeet niet een bad te nemen in de warmwaterbronnen.
DAG 16 - Tatopani (1.189m) - Ghorepani (2.835m)
Via Shika Deorali, een Magardorp, gaat het bergopwaarts richting Ghorepani (Ghorepani= drenkplaats voor paarden). We zijn nu wel ingelopen maar deze klim van 1.646m komt nog zwaar aan. Het gekendste punt nabij Ghorepani is Poon Hill (3.030m). Vanaf deze plaats, die het hoogste punt is op de weg naar Jomosom, heeft men een zeer mooi uitzicht op de Dhaulagiri.
DAG 17 - Ghorepani (2.835m) - Tirkhedungha (1.577m)
Nu gaan we definitief naar beneden. Vanaf Ulleri (2.073m) dalen we via honderden trappen naar beneden. Even voorbij Tatopani verlieten we de Kali Ghandakivallei. Even voor Tirkhedungha volgen we de loop van de Bhurungdi Khola (Khola = rivier).
DAG 18 - Tirkhedungha (1.577m) - Naudanda (1.425m)
In het liefelijke dorpje Birethanti steken we de Modi Khola over. Vanuit Chandrakot (1.563m) hebben we prachtige vergezichten. In Lumle komen we voorbij een Brits landbouwproject voor voormalige Ghurka-soldaten. Onze overnachtingsplaats is Naudanda, een dorp met een prachtig uitzicht op het Phewa meer, de Machhapuchhare en de Annapurna.
DAG 19 - Naudanda (1.425m) - Pokhara (915m)
Via het Tibetaans vluchtelingenkamp van Hyangja gaat het verder bergaf naar Pokhara. Het was een lange tocht maar zeker onvergetelijk. Deze nacht slapen we terug in een echt bed en kunnen we weer een lekker bad nemen.
DAG 20 - Pokhara (915m)
Pokhara is een aangename plaats om te vertoeven. Het klimaat is er in deze periode van het jaar uitzonderlijk aangenaam. In vergelijking met Kathmandu is het hier nog relatief rustig. Een boottocht op, of een zwempartij in het mooie Phewameer is zeker een aanrader.
DAG 21 - Pokhara (915m) - Kathmandu (1.400m)
Vandaag wacht ons een lange busrit. We hebben de tijd om na te genieten van de mooie weken die achter ons liggen.
terug